Skip to content
Externe

Toți ochii pe întâlnirea Biden – Putin de la Geneva! Dan Dungaciu, detalii despre discuția președinților din SUA și Rusia

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit despre rolul întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin care se va desfășura la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Dungaciu este de părere că întâlnirea dintre cei doi nu va rezolva definitiv tensiunile dintre cele două state, ci doar va „clarifica toate punctele de divergență”. De asemenea, acesta a explicat că principala amenințare a Statelor Unite ale Americii este China, și nu Rusia.

„Simplul fapt că această întâlnire se petrece este deja un semnal. Semnalul principal este că Federația Rusă este o problemă pentru Statele Unite care se poate manageria și se manageriază printr-o întâlnire la cel mai înalt nivel prin Summit-ul care se desfășoară chiar astăzi, deci e o problemă care se poate rezolva, dar asta nu înseamnă că summit-ul va clarifica toate punctele de divergență. Nu înseamnă că nu vor mai exista tensiuni după aceea, înseamnă doar că anumite linii roșii vor fi trasate, linii roșii legate mai ales de armele nucleare, o delimitare mai mult sau mai puțin explicită a geografiei strategice, ceea ce rușii numesc străinătate apropiată: spațiul dintre NATO și Rusia care nu va mai fi sub extinderea NATO, deci Ucraina nu va fi încadrată NATO.

Nu înseamnă că nu vor mai exista presiuni și că partea americană și-a luat mâinile de pe regiune, însă vor fi într-un cadru agreat de Federația Rusă fără extindere și fără modificări strategice majore, acesta este lucrul pe care trebuie să îl înțelegem cel mai bine”, spune Dungaciu.

De asemenea, sociologul atrage atenția că nu Rusia este principala amenințare a Statelor Unite ale Americi, ci China care reprezintă „ o provocare militară, tehnologică, ideologică”.

„China este marea problemă. Noi vorbim de China și Rusia, dar în realitate lucrurile nu stau așa. Rusia este o altfel de provocare. China este marea provocare și marea preocupare. Presiunile pe China încep să fie mari. De la activarea ideii de virus chinezesc, vechea idee a lui Trump asumată de administrația Biden și spre această direcție se îndreaptă lucrurile. Dacă America vrea să se ocupe de China, atunci trebuie să lase o relativă stabilitate pe frontul european, care nu va mai deveni principal.

Tot ceea ce vedem acum: negocierile cu Uniunea Europeană, negocierile cu NATO, negocierile din cadrul Summit-ului ruso-american în negocieri și dezbateri pentru a stabiliza această situație de a nu pune probleme în plus Americii în perspectiva confruntării cu China care nu înseamnă că se va termina cu un război, ci și cu o mare negociere Washington și Beijing”, conchide Dan Dungaciu.

Toți ochii sunt ațintiți astăzi spre Elveția, acolo unde Joe Biden și Vladimir Putin sunt așteptați să se întâlnească la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Întâlnirea oficială între cei doi președinți are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un nou punct critic, demn de epoca Războiului Rece.

Întrevederea cu președintele rus este ultimul eveniment de pe agenda turneului european realizat de președinte american Joe Biden în ultima săptămână și în urma căruia au fost adoptate niște poziții mult mai clare din partea Occidentului față de abuzurile regimurilor autoritare din Rusia și China.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *