Skip to content
Politică

Toți ochii pe Summitul celor Trei Mări. Radu Tudor: S-ar putea ca de la București să se dea ora exactă! EXCLUSIV

antenaplay.ro

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut o serie de precizări referitoare la cel mai important eveniment al acestor zile.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe vor lua parte, în perioada 17-18 septembrie, la București, la cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele României, Klaus Iohannis.

DETALII AICI: Summitul celor Trei Mări. Președintele Iohannis, gazdă a unui eveniment de zile mari

În acest context, jurnalistul Radu Tudor a atras atenția că evenimentul a căruia gazdă România este, reprezintă ”o șansă uriașă” pentru țara noastră. Concret: realizatorul TV susține că ”dacă România va reuși prin acest Summit să armonizeze poziția mai multor țări din Europa de Est sau sprijinul Comisiei Europene și al SUA pentru marile proiecte energetice, s-ar putea ca de la București să se dea ora exactă în materie de energie și de securitate energetică”.

E o șansă uriașă pentru România acest Summit. Când vine secretarul american al Energiei, când vine președintele Comisiei Europene, aceste două funcții, extrem de grele pe ambele maluri ale Atlanticului, îți dau greutate ție ca țară prin organizarea acestui Summit și prin participarea lor. Șansele sunt foarte mari. Dacă România va reuși prin acest Summit să armonizeze poziția mai multor țări din Europa de Est sau din sprijinul Comisiei Europene și al SUA pentru marile proiecte energetice, s-ar putea ca de la București să se dea ora exactă în materie de energie și de securitate energetică.

Această chestiune s-ar putea să ne facă pe noi un lider foarte serios în regiune. Eu știu că cei mai mulți dintre români, în momentul în acre văd acest nenorocit război româno-român, își imaginează că țara noastră nu are potențial, c nu reușim să aducem niște decizii importante în planul politicii externe, dar Summitul acesta s-ar putea să însemne pentru România o șansă uriașă. Cu atât mai mult cu cât țara noastră devine și un hub foarte serios de securitate și un furnizor de credibilitate și de angajament militar prin investiția de 1 mld. de dolari a Pentagonului la Deveselu. Dacă în plan militar am devenit extrem de relevanți, ne lipsește importanța economică a marilor proiecte și acest Summit ne-ar putea aduce acest lucru, asta în cazul în acre după Summit nu vor continua războaiele idioate între palatele puterii”, a declarat Radu Tudor pentru PSNEWS.RO

Pe de altă parte, i-am amintit analistului politic faptul că scena politică românească este din ce în ce mai tensionată în ultimele zile. Astfel, l-am întrebat pe Radu Tudor ce efecte ar putea produce bătălia de pe scena politică românească, la nivelul relațiilor pe care România le are pe plan extern:

”Eu vreau să vă spun în felul următor: pentru acest Summit a existat o colaborare foarte bună între coordonatorul principal al Summitului, consilierul prezidențial Bogdan Aurescu – un diplomat de carieră absolut respectabil-, și vicepremierul Ana Birchall, cea care coordonează parteneriatele strategice. Cred că dacă am putut în jurul unui important obiectiv, să avem un dialog între palatele puterii, eu cred că ar trebui să punem pe listă câteva obiective majore de securitate, de apărare, de politică externă, în care războiul româno-român să fie pur și simplu eliminat.

Orice țară din lume înțelege polemica internă, bătălia putere-opoziție, înțelege modul în care funcționează un spectru politic liber și democratic, dar atunci când acest conflicte sunt importate în domeniul securității, al apărării, al politicii externe, deja ne facem rău singur și nu reușim să ducem mai departe, de la o guvernare la alta, ceea ce trebuie pentru țara asta. O luăm de fiecare dată de la capăt pentru că se ceartă între ei niște indivizi și pentru că nu pot separa bătălia politică internă, firească într-o democrație, de teme care nu ar trebui să fie supuse niciodată scandalului, polemicii, bătăliei, altfel avem de-a face cu niște inconștienți”, a conchis jurnalistul.

 

2 comentarii la “Toți ochii pe Summitul celor Trei Mări. Radu Tudor: S-ar putea ca de la București să se dea ora exactă! EXCLUSIV

  1. Domnule Radu Tudor

    Doresc sa va felicit pentru modul corect si onest pe care l-ati avut in seara de 19 sept. cand invitatul dv. a fost C.Stefanescu.Faptul ca ati adoptat o pozitie corecta si impartiala, prezentand si punctl de vedere al „rebelilor”din psd, va onoreaza si dovedeste ca chiar urmariti sa aflati adevarul si sa-l prezentati celor ce va privesc, „necoafat”.Meritul dv.este cu atat mai mare cu cat functionati untr-un trust de presa care este devotat „puterii”,in emisiuni de politica interna.Moderand emisiunea total impartial,i-ati dat greutate si adevar si s-a deosebit total de „Sinteza zilei”in care dl Gadea, a condus emisiunea numai
    in sens UNIC reusind,in opinia mea, sa fie o abila manipulare.V-am vazut si in emisiunea cu dl.Geoana,v-am citit si impresiile legate de summitul Celor Trei Mari si apreciez prestatia dv. ca fiind justa, matura si responsabila.
    Va rog sa primiti respectul si salutul meu
    V.Neacsu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *