Skip to content
Politică

Toți românii care călătoresc în străinătate trebuie să știe asta: vot de ultimă oră în Senat

digitaldiplomacy.ro

Toți românii care călătoresc în străinătate trebuie să știe că Senatul a adoptat în ședința de miercuri a plenului, un proiect de lege al Guvernului ce prevede extinderea termenelor de valabilitate a pașapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani pentru cei care au împlinit 25 de ani și de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 și 25 de ani.

Potrivit Agerpres, această modificare ar trebui să fluidizeze activitatea serviciilor de pașapoarte, generând scăderea numărului solicitărilor de eliberare.

Pentru a putea beneficia de un pașaport simplu temporar într-un termen de 3 zile, solicitantul va trebui să dovedească faptul că se află într-o situație de urgență obiectivă, dovadă ce trebuie depusă la momentul solicitării. De asemenea, dacă o persoană nu dorește un pașaport simplu electronic, poate beneficia de un pașaport simplu temporar ce va fi eliberat în intervalul de emitere al pașaportului simplu electronic.

Un alt amendament adoptat de Senat prevede faptul că dreptul de liberă circulație în străinătate se suspendă atunci când o persoană  este inculpată într-o cauză penală și are interdicție de a părăsi țara. Acest proiect va intra în dezbatere la Camera Deputaților care are rol decizional, mai informează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *