Skip to content
Puterea Știrilor Video

Toți românii din Marea Britanie trebuie să știe asta! Ambasadorul României la Londra anunță ce se schimbă după Brexit

Calea Europeana

Excelența Sa, Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra a fost invitat la emisiunea ”Puterea Știrilor”  în cadrul căreia a vorbit, printre altele, și despre actele de care vor avea nevoie românii după Brexit

Ambasadorul României la Londra a precizat că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, românii nu vor avea nevoie de pașaport, cartea de indentitate fiind cea care le va permite în continuare să se bucure de libera circulație.

Dreptul la libera circulație  este prevăzută pe baza cărții de identitate, deci nu va fi nevoie după momentul efectiv al intrării în vigoare a acordului de ieșire, să aibă pașapoarte fie că e vorba  despre anul 2021, 2025” a explicat Excelența Sa.

Astfel, acesta i-a asigurat pe românii din Marea Britanie că nu mai este nevoie de deplasarea la secția consulară a ambasadei de la Londra, pentru obținerea pașaportului.

Nu vor avea nevoie de pașapoarte în perioada următoare, eu spun acest lucru și pentru că s-a creat o presiune, un vârf de sarcină la începutul acestui an, în care toată lumea vine la secția consulară să își facă pașaport, ceea ce nu-i un lucru rău,  dar uneori avem probleme în a gestiona fluxul”, a dezvăluit ambasadorul.

De asemenea, Excelența Sa, Dan Mihalache recomandă românilor ”să își regleze actele, fie că e vorba despre contract de muncă, fie că e vorba de permis de reședință, în raport cu autoritățile britanice”  pentru dobândirea setului de care discută autoritățile britanice.

Nu au de ce să se îngrijoreze, recomandarea pe care eu o fac cetățenilor  români este să își regleze actele,  fie că e vorba despre contract de muncă, fie că e vorba de permis de reședință, în raport cu autoritățile britanice, pentru că aceste acte le vor permite ulterior, să dobândească acel set despre care discută autorirtătile briatncie, intr-o formulă sau alta, pentru ca sunt diferențe  între situația în care se ajunge  la o înțelegere, la un ”deal” cum se spune în Marea Britanie, cu UE sau care va fi o variantă ”no deal” deci fără înlegere”  a spus ambasadorul.

Reamintim că liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera Comunelor a respins Acordul Brexit

Oficialii europeni pregătesc o prelungire a procedurii prevăzute la Articolul 50 al Tratatului UE din cauza amplorii eşecului suferit de Guvernul Theresa May în Camera Comunelor.

Iniţial, liderii UE analizau posibilitatea amânării cu câteva luni a ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, dar acum, conform unor funcţionari comunitari, Bruxellesul ar pregăti amânarea Brexit până anul viitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *