Skip to content
Politică

Toți șoferii trebuie să știe asta: mașinile de poliție cu radar ar putea fi presemnalizate

4Tuning

Comisia juridică și Comisia pentru transporturi din cadrul Camerei Deputaților au dat marți raport favorabil pentru proiectul ce prevede modificarea Codului Rutier.

Mai precis, este vorba despre modificarea articolului 109 din Codul Rutier, cel care prevede presemnalizarea mașinilor de poliție pe care sunt montate radare cu aproximativ 500-1000 de metri înainte, informează News.ro.

Inițiatorul acestui proiect de modificare este deputatul Partidului Național Liberal (PNL), Florin Roman, care susține că radarele trebuie semnalizate asemenea celor din țările „civilizate”.

“Iar o să sară deontologii de doi metri. Raport final pe proiectul de lege privind interzicerea radarelor ilegale. Nu a radarelor legale. Acestea trebuie semnalizate aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată şi unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. Avem mulţi decedaţi pe şosele în primul rând că avem drumuri proaste. Apoi neatenţia la volan şi consumul de alcool. Ceea ce este în prezent nu e în regulă. Prevenţia trebuie să devină prioritară! Acolo unde sunt machete cu maşini de poliţie, numărul accidentelor soldate cu victime scade. În paralel au crescut amenzile pentru cei care nu respectă regulile în trafic!, a scris Florin Iordache pe Facebook

Maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”, este menționat în propunerea de modificare a Codului Rutier.

Panourile de semnalizare a radarelor vor trebui montate de administratorul drumurilor, la solicitarea polițiștilor rutieri. Totodată, mașinile de poliție trebuie să fie inscripționate cu însemnele Poliţiei Române, poziționate vizibil.

Totodată, radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai multe de 10 metri de mașina poliției.

Cătălin Drulă, deputat USR, a afirmat că proiectul de modificare a Codului Rutier a revenit „într-o formă oribilă”.

“A revenit proiectul de lege cu interzicerea radarelor într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce priveşte viteza. După promulgare, va fi liber la călcat pedala. Deşi iniţial fusese respins proiectul în Comisia de Transporturi, se pare că s-au dus negocieri şi de data asta a fost votat în Comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR”, a scris Drulă pe Facebook.

Guvernul României a anunțat că nu va susține această inițiativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *