Skip to content
Societate

Totul despre măştile pe care le vom purta de la 15 mai: preţuri, calitate, de unde le procurăm

Inquam Photos / George Calin
" "

După ieşirea din starea de urgenţă, purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie, iar încălcarea regulilor va fi amendată.

Preţurile măştilor de protecţie este însă piperat, dar experţii le consideră vitale pentru prevenirea infectării cu COVID-19, iar autorităţile anunţă amenzi pentru cei care nu vor respecta regulile.

" "
" "

Sunt studii care arată că dacă masca de protecţie e utilizată de 90% dintre persoane, circulaţia virusului, în câteva săptămâni, se opreşte. Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staţionează şi dacă mai puţin de 80% o utilizează corect, numărul creşte”, a precizat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

La rândul lui, medicul Adrian Marinescu a declarat că, de la 15 martie, trebuie să ne luam în continuare măsuri de protecţie. „Purtarea măştii este foarte importantă alături de măsurile de distanţare socială. Dacă nu vom purta măştile, după relaxare, pe la 1 iunie, vom avea un bilanţ negativ”, a avertizat Adrian Marinescu.

Autorităţile au decis că persoanele care nu se vor conforma regulilor vor fi amendate. „Nepurtarea acestora (a măştilor de protecţie – n.r.) va aduce şi amenzi, dar acestea vor fi introduse gradual. Lumea trebuie mai întâi să se obişnuiască cu gândul că trebuie să poarte acestă mască”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Poliţiştii susţin că pentru a verifica şi, eventual, sancţiona modul în care vor respecta cetăţenii regula de purtare a măştii este nevoie de punerea la punct a legislaţiei. „Amendarea celor care nu poartă mască de protecţie se poate face numai dacă avem un cadru legal. Problema este că aceste măşti sunt destul de costisitoare pentru anumite categorii de cetăţeni şi vor fi mulţi care nu vor avea bani să le cumpere. Tare mi-e teamă că vor exista persoane care vor cumpăra o mască sau două şi le vor reutiliza de fiecare dată când vor pleca de acasă, lucru total neindicat, am înţeles. Repet, trebuie să avem cadrul legal pentru amendarea faptelor de acest fel, dar se lucrează la acest lucru”, a precizat Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, declara recent că această criză a măştilor a trecut şi că nu este nevoie de plafonarea a preţului măştilor. „Nu cred că vom vorbi de o plafonare. După cum aţi observat, nu au mai fost atâtea speculaţii cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta.Vom avea minimum un milion de măşti zilnic din producţie autohtonă. Sunt companii care le produc. Cred că s-a ajuns, în momentul de faţă – şi cu producţia internă, şi cu importurile, şi faptul că există stocuri suficiente în ţară – la un preţ cât de cât corect al acestor măşti. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. Probabil că 2 lei, fără TVA, va fi şi un preţ către populaţie”, a spus Popescu.

Măştile se pot cumpăra cu 2,5 lei, dar şi cu peste 200 de lei În realitate, cele mai ieftine măşti de protecţie, cele chirurgicale, cu trei pliuri şi tot atătea straturi de material protector, care oferă o eficienţă minimă de filtrare de 80%, costă pe piaţă între 4 şi 6 lei, adică dublu faţă de cum previziona ministrul Economiei. Sporadic, se mai pot găsi ofertele unor companii care vând aceste măşti chirurgicale, în stocuri limitate, fără adaos comercial, la preţuri în jur de 2,5 lei. Dacă trecem la nivelul următor şi discutăm despre măştile FFP2 pentru uz profesional, destinate, în general, personalului medical, acestea sunt mai complexe, au o eficienţă minimă de filtrare de 94%, dar şi un cost pe măsură cuprins între 15 şi 40 de lei bucata.

Cele mai eficiente măşti sunt cele care respectă standardul FFP3 şi au o eficienţă minimă de filtrare de 99%. Doar că acelea sunt incredibil de greu de obţinut şi, în general, stocurile sunt rezervate sistemului medical. Cu greu o astfel de mască se poate cumpăra la un preţ de peste 200 de lei, informează adevarul.ro.

În România se produc în acest moment 1 milion de măşti chirugicale pe zi. Printre cele 23 de companii care au în fabricaţie astfel de măşti chirurgicale se află producătorul de armament Romarm, care livrează 500.000 de măşti pe zi, şi firma Techtex, parte a grupului Taparo, care produce 350.000 de măşti pe zi. Producţia este plafonată acum de faptul că materialul filtrant este importat. Se speră că şi această problema va fi rezolvată din vară, când va fi pusă în funcţiune o linie de producţie a acestui material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *