Skip to content
Politică

Totul pentru Schengen. Lucian Bode, discuții cu ministrul austrian de Interne, la Viena. Iohannis, mesaj de la Riga: „Migranții nu vin prin România”

stiridecluj.ro

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, se numără printre semnatarii declarației de la încheierea lucrărilor Forumului Salzburg, în care au fost apreciate eforturile României în drumul spre admiterea în Spațiul Schengen. „Există premise pozitive pentru un acord al Austriei în ceea ce privește aderarea României la Schengen”, susțin surse politice participante la Forumul Salzburg. Mai mult, în plus față de discuțiile bilaterale din marja Forumului Salzburg, miniștrii Afacerilor Interne din România și Austria, Lucian Bode și  Gergard Karner, vor discuta și miercuri, 23 noiembrie, despre aderarea României la Schengen, în cadrul vizitei pe care ministrul român o efectuează la Viena.

Forumul Salzburg este un important mecanism de cooperare între ministerele de Interne ale statelor din Europa Centrală și de Est. Printre tematicile abordate în discuțiile din cadrul Forumului se numără și protecția granițelor externe ale UE.

Pentru ultimele 6 luni, președinția Forumului a fost deținută de România, iar cea mai recentă reuniune s-a ținut la București. În declarația semnată la încheierea lucrărilor, președinția română a Forumului Salzburg și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea la Schengen a României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022.

Miniștrii au discutat despre cooperarea regională în materie de combatere a traficului transfrontalier și a infracționalității transnaționale, gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, migrația ilegală în UE. Toate aceste aspecte sunt și provocări în protejarea frontierelor Spațiului Schengen, cărora România le-a făcut față cu succes.

Forumul Salzburg a fost creat în luna iulie 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

În luna septembrie 2007, a fost înființat Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, precum și Republica Moldova, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.

Președinția Forumului este preluată prin rotație de către statele membre pentru perioade de câte șase luni.

Miniștrii de interne se întâlnesc bianual în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg, prilej cu care se adoptă o Declarație comună.

Iohannis: „Nu avem flux migratoriu”

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat, miercuri la Riga, că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, este la Viena pentru a avea întrevederi şi discuţii tehnice cu omologul austriac, însă a avansat şi posibilitatea ca decizia privind aderarea la Schengen a României să nu fie luată la Consiliul JAI din 8 decembrie.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca un fel de termen final ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie.

Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen. Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile.

Aşa putem să răspundem prietenilor olandezi că MCV e ridicat şi aceasta nu mai este o barieră. Nu avem flux migratoriu. Asta pentru prietenii austrieci. Iar cei din Suedia care au avut întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi, aşa psihic. Suntem pregătiţi cu oameni şi au existat până acum programe cu rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. (…) Este de dorit ca, până la Consiliul JAI, toate aceste întrebări să primească răspuns şi să existe o înţelegere.

Însă vreau să fiu foarte clar – dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate, ci am fi un câştig real pentru spaţiul Schengen”, a spus şeful statului

Șeful statului, răspuns pentru Austria

Klaus Iohannis a adăugat că sunt politicieni din Austria care au ridicat problema aderării României la Schengen din cauza că ţara noastră are un număr mare de migranţi care ajung în centrul Europei fără a fi controlaţi la frontierele externe ale UE.

„România nu a fost, nu e şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolatră. Am auzit şi eu că partea austriacă a venit cu nişte date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există şi nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi ştim de unde vin migranţii şi pe unde trec şi în discuţii între experţi aceste lucruri vor fi explicate şi părţii austriece. Cert este că nu prin România vin aceşti migranţi care creează îngrijorări pe care le putem înţelege în Austria. Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranţie necontrolată. România are potenţial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux”, a mai precizat preşedintele Iohannis.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *