Trădare ideologică sau calcul cinic: USR se ia de mână la nivel local cu vechii adversari politici

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

În lumea politică a României, alianțele neașteptate dintre foști adversari au devenit din ce în ce mai frecvente, iar motivele din spatele acestor colaborări au generat ample dezbateri în rândul cetățenilor și al analiștilor politici. Odată cu apropierea alegerilor locale, aceste alianțe sunt subiectul unor critici intense, dar și al unor aprecieri pragmatice.

Pe scena politică românească, unde lupta pentru putere și influență este acerbă, este oarecum inevitabil ca partidele să caute parteneriate care să le consolideze poziția și să le sporească șansele de câștig. Cu toate acestea, alianțele recente între partide aparent opuse ideologic au ridicat semne de întrebare privind credibilitatea și coerența acestora. Un exemplu concret este Alianța Dreapta Unită, cunoscută și ca „Polul de Dreapta”. Faptul că USR, un partid care și-a conturat imaginea ca o alternativă la vechiul establishment politic, se aliază acum cu foștii săi adversari, ridică întrebări serioase cu privire la consecvența ideologică a partidului. Iată care sunt cele mai ciudate alianțe formate de USR la nivel local.

Tandemul Stelian Ion și Claudiu Palaz în Constanța

La Constanța, alianța dintre fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion și Claudiu Palaz, un fost apropiat al cuplului politic Udrea-Băsescu, ridică numeroase semne de întrebare.

Stelian Ion, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Conform aranjamentului politic, Stelian Ion va candida la primăria Constanța și va face echipă cu fostul prefect și actual consilier județean Claudiu Palaz, șeful PMP Constanța, care este în administrația locală de aproape 30 de ani, mai exact din 1996. Palaz a intrat în administrația locală în 1996, în funcția de consilier juridic în primăria condusă la acea vreme de primarul PD Gheorghe Mihăieși. Ulterior, Palaz a ajuns secretar general al Prefecturii Constanța în timpul guvernului PSD condus de Adrian Năstase. A fost ulterior subprefect și prefect, iar mai apoi vicepreședinte al Consiliului Județean după ce PSD-ul condus de Liviu Dragnea a câștigat alegerile parlamentare din 2016. Ascensiunea acestuia a urmat un tipar foarte clar, mergând în tandem cu ascensiunea PSD pe plan local și național.

Palaz a fost apropiat și de grupul Elena Udrea – Traian Băsescu, dar a avut relații apropiate și cu oameni din PSD, potrivit presei locale. Acesta era considerat și un apropiat al fostului edil de la Constanța, Radu Mazăre, ulterior condamnat penal la închisoare.

La capitolul avere, Palaz nu are trecute bunuri în ultima declarație din 2023 cu excepția a două mașini cumpărate în 1992 și 1995 și acțiuni la o plajă pe numele soției. Acesta spune că a câștigat din indemnizația de consilier județean 13.140 lei pe an, adică puțin peste 1000 de lei pe lună. În schimb, părinții lui Palaz (tatăl defunct în iunie 2022) au strâns o avere importantă, fiind proprietarii unui conac și ai unei ferme în comuna constănțeană Deleni și ai mai multor terenuri din județul Constanța. În ciuda venitului modest, de puțin peste 1000 de lei, Palaz locuiește într-o vilă pe malul mării și conduce un autoturism de lux.

Alianța foștilor adversari la Timișoara

La Timișoara avem alt exemplu de colaborare între foști rivali. Vorbim aici despre colaborarea dintre Dominic Fritz de la USR și fostul liberal Alin Nica. Potrivit acordului politic, Nica va candida pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean, iar Dominic Fritz va căuta un nou mandat de primar al Timișoarei.

Dominic Fritz, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Cei doi s-au atacat însă vehement în ultimii ani. În 2023 Nica, declara orașul este afectat de incapacitatea administrativă a primarului Fritz. El spunea că edilul nu este capabil să se ocupe nici de proiectele început și că mai bine îi lasă pe cei care se pricep.

„113 milioane lei din fonduri europene pierduţi, 30 de proiecte nefinalizate sau nefuncţionale, contracte reziliate şi scuze patetice ale primarului Dominic Fritz în plenul Consiliului Regional de Dezvoltare, acesta este bilanţul activităţii USR la Primăria Timişoara”, se arăta într-un comunicat de presă.

Anterior Fritz lansase și el un atac la adresa lui Nica, pe care l-a acuzat că nu a făcut nimic în calitate de șef al consiliului Județean Timiș. Cu toate acestea, cei doi merg acum la braț, căutând să își reconfirme pozițiile, chiar dacă PNL și PSD încearcă să le atace cu noi candidați.

În final concluzie, alianțele politice între foști adversari pot stârni confuzie sau dezamăgire printre electorat, deoarece pot apărea întrebări cu privire la motivele reale din spatele acestor colaborări și la coerența politicilor și valorilor promovate de partidele implicate. Alianțele locale lansate de USR nu au credibilitate în fața electoratului, iar șansele sunt să asistăm la un eșec pe linie de pe urma acestor colaborări.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: