Skip to content
Politică

Tradiție în PNL: uluitoarele afaceri cu statul ale unuia dintre ultimii susținători ai lui Orban EXCLUSIV

facebook.com

PSnews.ro vă prezintă în rândurile de mai jos uluitoarele afaceri cu statul ale unuia dintre ultimii susținători ai lui Ludovic Orban în PNL, care pare că îi calcă pe urme propriului șef de partid.

VEDEȚI ȘI: Orban, angajat la o firmă abonată la banii statului. Posibil conflict de interese? DOCUMENT EXCLUSIV

Amintim că PSnews.ro a scris deja cum firma la care este angajat Orban s-a lipit de câteva contracte bănoase cu statul (detalii în linkul de mai sus). De data aceasta, vă prezentăm cazul deputatului Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj și membru în Biroul Executiv al Partidului Național Liberal.

CITIȚI ȘI: PNL a luat foc: soarta lui Orban, decisă pe 4 august. Dezastru în filiale EXCLUSIV SURSE

Așa cum puteți vedea în linkul precedent, organizația județeană PNL Gorj și alte șase filiale sunt singurele care, potrivit surselor PSnews.ro, i-au rămas fidele lui Ludovic Orban, liderul din Modrogan pierzând în schimb susținerea unor fiefuri grele din Ardeal, consacrate drept adevărați magneți de voturi pentru Partidul Național Liberal.

Ne vedem nevoiți să îi acordăm acum o atenție specială lui Dan Vîlceanu, un politician care a bifat până în acest moment trei partide: înainte de PNL, el a trecut prin PDL (unde fusese șef de filială și consilier județean în mandatul 2012-2016) și prin PSD (ajungând chiar președintele TSD Gorj).

Bani, terenuri și metri pătrați de case cu nemiluita

Vîlceanu este arhicunoscut presei locale pentru contractele de milioane de lei pe care familia lui le-a derulat de-a lungul timpului cu diverse companii de stat: în special Complexul Energetic Oltenia (CEO), dar și CE Hunedoara, CET Govora (aflată acum în insolvență) și Colterm Timișoara (compania de termoficare a municipiului). De altfel, cea mai recentă declarație de interese (iunie 2018) detaliază lista acestor contracte, derulate prin SC Trefo SRL, firma mamei deputatului, Elisabeta Vîlceanu. Societatea se ocupă cu fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții. Datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP) arată că firma a avut un 2017 spectaculos, încheind anul cu un profit net de 608.660 de lei, în condițiile în care în anii precedenți acest indicator se ridica de regulă la nivelul a câtorva zeci de mii de lei. CV-ul lui Dan Vîlceanu de pe pagina Camerei Deputaților relevă faptul că politicianul a fost economist, apoi director economic al Trefo SRL. Povestea contractelor este veche, presa – atât cea locală (AICI și AICI), cât și cea națională (AICI) – relatând încă din 2013 despre aceste contracte impresionante.

Tot în declarația de interese scrie că Vîlceanu este acționar la SC Rominex Mining Engineering SA (intrată în faliment în 2016, chiar înainte ca liberalul să devină deputat, conform Pandurul.ro) și la SC Remont SA, precum și asociat unic la SC Rewodase SRL (acestea două aflate pe pierdere din 2014 până în prezent).

Și declarația de avere a lui Dan Vîlceanu este una palpitantă, arătându-ne imaginea unui mic baron imobiliar:

– patru terenuri intravilane (două în Gorj, două în Timișoara), însumând aproape 29.000 de metri pătrați (cel mai mare – din comuna gorjeană Runcu, satul Răchiți – are peste 21.000 mp);

– două case în Răchiți: una (cel mai probabil o vilă), de 250 de metri pătrați, iar alta, un adevărat palat, măsurând 556 mp;

– un spațiu comercial în Timișoara, de 1.889 de metri pătrați.

Tot ceea ce v-am prezentat mai sus a fost obținut de către Vîlceanu prin cumpărare. Interesant este că ambele case și uriașul teren din Runcu au fost achiziționate de către Dan Vîlceanu în anul 2002, pe vremea când tatăl său, Eugen, era subprefect de Gorj, susținut de către PSD.

Conflictul cu un tehnocrat și cu sindicaliștii de la CE Oltenia

Deși PNL a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai guvernului tehnocrat, Dan Vîlceanu a intrat în conflict cu ministrul de atunci al Energiei, Victor Vlad Grigorescu: în august 2016, pe când era numai consilier județean, liberalul i-a cerut demisia demnitarului, acuzându-l că încasa bani de la Complexul Energetic Oltenia, aflat în subordinea ministerului. În replică, Victor Grigorescu (fiul lui Andrei Răzvan Grigorescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei al lui Dan Ioan Popescu – deci pe vremea lui Adrian Năstase) l-a arătat și el cu degetul pe Vîlceanu, amintind de contractele grase pe care familia acestuia le are de ani buni cu CEO, conform Adevărul.ro.

Cu două luni înainte, Dan Vâlceanu ajunsese țintă pentru Corpul de Control al CE Oltenia, care descoperise nereguli la un contract de 6 milioane de euro câștigat de Remont SA în asociere cu o firmă din sfera de influență a lui Adriean Videanu (detalii pe Gorj-Domino.ro).

Vîlceanu nu stă pe roze nici cu sindicaliștii de la CE Oltenia. De altfel, contul de Facebook „Sindicatul Liber Roșia” este plin de acuzații vizând afacerile familiei Vîlceanu cu colosul energetic de stat și nu numai. La rândul lui, liberalul s-a dus la postul local Radio Infinit și i-a învinuit pe membrii sindicatului că au căpușat compania, prin firmele pe care le-au deținut, că și-au pus directori după bunul plac și că s-au folosit de echipe de fotbal pentru a obține finanțări.

Dan Vîlceanu i-a dat Târgu Jiului un primar firav

În urma alegerilor parțiale din iunie 2017, PNL s-a lăudat că a obținut doi primari de municipiu: Florin Oancea în Deva și Marcel Romanescu în Târgu Jiu. Dacă Oancea a făcut deliciul presei prin faptul că și-a fraudat un examen și a fost exmatriculat de la masterat, despre Marcel Romanescu nu putem spune prea multe lucruri, pentru simplul fapt că prestația lui politică este mult prea subțire.

CITIȚI ȘI: Scheletul din dulapul noului primar PNL din Deva: exmatriculat pentru fraudarea unui examen

De altfel, jurnalistul Narcis Daju a scris în repetate rânduri pe Gorjnews.ro despre non-combatul lui Romanescu față de PSD-iștii locali, precum și despre nepăsarea edilului în ceea ce privește degradarea sculpturilor lui Constantin Brâncuși.

Oricum: Marcel Romanescu a prins glas într-un târziu și l-a acuzat pe Dan Vîlceanu în mai 2018 că nu îl susținuse suficient în campania parțială a anului trecut, potrivit Pandurul.ro. (De altfel, cine a avut drum prin Târgu-Jiul anului trecut ține minte cum lupta politică a liberalilor a fost aproape inexistentă, Romanescu dând impresia că a câștigat pur și simplu printr-un noroc chior.) În replică, Vîlceanu a încercat să dreagă busuiocul, vorbind despre „anumite declaraţii politicoase” ale edilului, interpretate greșit.

Nu încheiem această secțiune înainte să amintim că mai mulți politicieni gorjeni – citați de Pandurul.ro – l-au luat peste picior pe Dan Vîlceanu în iunie, atunci când numele acestuia era vehiculat pentru postul de ministru al Muncii într-un eventual „guvern din umbră” al liberalilor. „Vă luaţi după nişte lucruri science-fiction? Dan Vîlceanu nu va ajunge niciodată ministru. El nu e în stare să îşi ţină firmele lui”; „Pe Dan Vîlceanu îl văd mai degrabă la un minister al afacerilor cu statul. Vrabia mălai visează” au fost doar câteva declarații ale oamenilor politici locali.

Ironia continuă

Dan Vîlceanu este nu doar unul dintre principalii comunicatori ai Partidului Național Liberal, ci și vicelider de grup în Camera Deputaților și – atenție! – unicul vicepreședinte al Comisiei speciale comune pentru controlul Curții de Conturi. Cu alte cuvinte: bogatul bugetar Vîlceanu este chemat să fie un fel de supra-controlor: să ancheteze un organism de anchetă al statului român.

Dar să nu disperăm: mai sunt doi ani până la următoarele alegeri parlamentare. Date fiind sumele de care dispune Dan Vîlceanu, omul mai are ceva timp până să își confirme vocația de lider și să ducă organizația PNL Gorj pe culmi nebănuite de succes în scrutinul legislativ. Adică să recupereze timpul pierdut până acum, în care Vîlceanu s-a remarcat mai degrabă ca un participant la dezbateri TV, decât ca un parlamentar cu proiecte concrete.

1 comentariu la “Tradiție în PNL: uluitoarele afaceri cu statul ale unuia dintre ultimii susținători ai lui Orban EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *