Skip to content
Politică

Tradiții și obiceiuri ale românilor de Anul Nou

Nord Est News

Superstiţii şi obiceiuri de Anul Nou: Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An. Citiți mai jos tradițiile și obiceiurile românilor din această perioadă

Plugușorul și sorcova

În prima zi a noului an, se merge cu „Plugușorul” şi cu „Sorcova”, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

În ajunul Anului Nou, în Moldova, grupuri de bărbați de curând însurați pleacă cu Plugul. Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, „Pluguțorul” a ajuns o urare obișnuiță de recolte bogate în anul care abia începe. Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor.

Evită certurile!

Dacă sunteți politicos și manierat de Anul Nou va fi tot timpul așa, de aceea se zice că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât disputele cât și starea de agitație emoțională. Se spune că acestea atrag ghinionul.

Manâncă pește, nu carne de pui

Românii obișnuiesc să consume pește în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere ușoară în anul de urmează. Mai mult, carnea de pasăre este aducătoare de ghinion. Acest lucru datează din bătrâni, când asociau imprăștierea și scormonirea pământului cu împrăștierea prosperității și a binelui din casă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *