PSnews

Lifestyle

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

În ultima zi a Săptămânii Patimilor, creștinii sărbătoresc prin rugăciune, îngroparea trupului lui Iisus Hristos. Aceștia se pregatesc pentru slujba de Înviere și se gândesc la  patimile suferite de Mântuitor pentru izbavirea păcatelor oamenilor.

Oamenii merg în această noapte la slujba de Înviere când, la miezul nopții, preotul îi cheamă să ia lumină. Credincioșii iau lumina de la preot, o transmit mai departe și o duc acasă.

De asemenea, conform mediafax.ro, oamenii merg în această noapte și la cimitir pentru a aprinde lumanări la mormintele celor dragi, dându-le astfel de veste că este Învierea Domnului.
Sâmbata Mare este și ultima zi a pregatirilor pentru ziua de Paște. Se taie mieii și se vopsesc ouăle. După taierea mielului, obiceiul spune că oasele ramase se îngroapă la radacina unui măr sau păr pentru ca membrii familiei să fie sănătoși pe tot parcursul anului.

Tot în această zi oamenii fac curățenie în casă și își pregătesc hainele de sărbătoare, cele cu care se vor îmbracă la slujba de Înviere. Duminică, în ziua de Paște se poartă haine albe, noi, după ce în Săptămâna Patimilor, tradiția spune că femeile trebuie să poarte doliu.

Sâmbată seara, gospodinele pregătesc un coș cu bucate pe care îl duc la Biserică pentru a fi sfințit. În acest coș se pun un ștergar nou, o lumânare albă aprinsă, cozonac, pască, oua, o bucată de slănină, făină, zahar, o ramură de busuioc, un mic miel din aluat copt şi vin.
O alta traditie din batrani spune ca in acesta noapte nu este bine sa dormi pentru ca la deschiderea cerurilor, Domnul este atent la sufletele oamenilor, iar dorintele pe care ti le pui se adeveresc.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi