Skip to content
Societate

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare: Ziua cu cele mai multe ”interdicții” pentru credincioși

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă.

Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creșțînă numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbătă Mare. După credință creștină, în această zi a fost răstignit și a murit pe cruce Iisus Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini tin în această zi un post sever, numit și post negru.

Vinerea Mare. Semnificații și tradiții

În Vinerea Mare se face pomenire la Patimile lui Hristos. Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici și nu e bine să fie folosit oțetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se știe că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Sau pentru înmormântare, scrie antena3.ro.

În Vinerea Mare, seară, se cânta Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, că să afle și morții de venirea zilelor mari. Aceștia ocoleau casă de trei ori și, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grindă de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Unii obișnuiesc să afume casă cu tamaie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru că ganganiile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.

Ziua cu cele mai multe ”interdicții”

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

Trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare.

Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

Nu se sacrifică păsări sau animale.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă roşii, acest lucru fiind făcut în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare

Astăzi nu este bine să se mănânce urzici

Potrivit traditiei nu este bine să se poarte haine colorate în post, iar culoarea rosie este interzisă.

Nimeni nu are voie sa îmbrace haine noi, hainele trebuie sa fie modeste.

Ce să faci în Vinerea Mare că să fii sănătos

Se spune că persoanele care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu vor mai avea dureri de spate, de cap, sau de sale, în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *