Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în prima zi de Paște ca să-ți meargă bine tot anul

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Sărbătorit cu evlavie de creștinii din întreaga lume, marchează Învierea Domnului și este considerat momentul triumfului vieții asupra morții.

În România, tradițiile pascale îmbină elemente religioase cu obiceiuri populare, transmise din generație în generație. Astfel, fiecare gest – fie că este vorba de încondeierea ouălor sau de mersul cu stropitul – are la bază o semnificație profundă, legată de ideea de reînnoire, purificare și prosperitate, potrivit Agerpres. În prima zi după Paște, bărbații și băieții merg din casă în casă, stropind cu apă sau parfumuri naturale femeile și fetele, un gest simbolic menit să aducă sănătate, belșug și prospețime. De asemenea, în unele zone, acest ritual se îmbină și cu obiceiul „brăduirii”, unde se aduc elemente de natură în casă pentru a simboliza renașterea și fertilitatea. Stropitul are la bază credința că apa, element esențial al vieții, are puterea de a spăla de rele și de a reînnoi sufletul. Astfel, gestul stropirii devine o metaforă a trezirii naturii din hibernare și a începutului unui nou ciclu de viață.

Superstiții și semnificații ascunse de Paște

Tradiţiile populare spun că în prima zi de Paşte fetele trebuie să se spele pe faţă cu apă în care au pus un ou roşu, bănuţi şi busuioc, pentru a fi sănătoase tot anul. Paștele este plin de superstiții și credințe care adaugă un mister și magie acestor sărbători. Se crede, de exemplu, că în ziua de Paște, focul aprins în biserici și în casele oamenilor are puterea de a alunga spiritele rele și de a proteja locuința de ghinion. De asemenea, anumite gesturi sau cuvinte rostite în această perioadă se consideră a avea efecte pozitive asupra anului ce va urma. O altă superstiție populară este legată de împărțirea ouălor încondeiate la masă. Se crede că persoana care primește primul ou va avea parte de un an plin de noroc și sănătate, iar ouăle în sine sunt considerate talismane care aduc protecție. Astfel, fiecare element din ritualurile pascale este încărcat de semnificații ce depășesc planul pur estetic, integrând în mod subtil credințele străvechi și speranțele unui viitor mai bun. Un alt obicei interesant este cel al „dăruirii de coșuri tradiționale”, un gest prin care se împart simbolic daruri care conțin diverse alimente și produse de sezon.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: