Skip to content
Politică

Tragedia Colectiv. Inițiatoarea legii anti-fumat: Continuăm să ascundem problemele sub preș! EXCLUSIV

ziardecluj.ro

Fostul ministru pentru Dialog Social Aurelia Cristea a acordat luni o scurtă declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit deschis despre ceea ce s-a schimbat la doi ani de la tragedia Colectiv, în urma căreia 64 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Amintim că fostul deputat de Cluj (care a inițiat actuala Lege antifumat, act normativ ce i-a atras o antipatie masivă din partea PSD-iștilor) a demisionat din Partidul Social Democrat la începutul acestui an, poziționându-se împotriva Ordonanței de Urgență (OUG) 13.

”Așa cum am văzut eu lucrurile, din păcate, este o dramă din care nu am învățat aproape nimic la nivel instituțional. În continuare, instituțiile sunt prizoniere ale acelei mentalități chiar de tip comunist în care ascundem toate problemele sub preș, nu vorbim despre ele, le ignorăm și atunci astea sunt consecințele, exact dramele pe care le-au trăit tinerii în spitale în acel moment și pe care le trăiesc în continuare mulți bolnavi în toate spitalele din România. Eu cred că ceea ce trebuie făcut este să schimbăm din temelii acest mod de a ascunde problemele și de a nu recunoaște chiar imposibilitatea de a face anumite lucruri, pentru că nu avem logistică sau nu avem toate dotările necesare. Trebuie să schimbăm modul acesta de gândire însă se pare că mentalitatea este cel mai greu de schimbat”, a declarat fostul ministru pentru PSNEWS.RO.

Pe de altă parte, fostul deputat de Cluj a susținut că în urma acestei tragedii a remarcat o mare schimbare în rândul generației tinere, ”care nu mai pleacă capul și atunci când constată că ceva nu funcționează se luptă pentru a găsi o soluție”

”O mare parte a populației, în special în rândul generației tinere există o mai mare responsabilitate și o atitudine pro activă și care nu mai pleacă capul și atunci când constată că ceva nu funcționează se luptă pentru a găsi o soluție”, a continuat aceasta.

Nu în ultimul rând, Aurelia Cristea, inițiatoarea legii anti-fumat, a declarat pentru PSNEWS.RO, că interzicerea fumatului în spațiile publice nu a avut legătură directă cu incendiile.

Chiar dacă s-a redus fumatul în spațiile publice închise, interzicerea lui nu a avut o legătură directă cu incendiile, a avut o legătură directă cu sănătate, cu faptul că pune în pericol sănătatea celor care intră în spațiile respective și sunt nefumători, cu cei care lucrează acolo în condițiile de nocivitate, deci cu asta a avut legătură interzicerea fumatului. Însă, într-adevăr, dacă acele unități care aveau obligația prin lege să fie echipate cu sisteme de alarmare și avertizare incendiu și acestea nu sunt funcționale, degeaba s-a interzis fumatul, pentru că ele tot nu semnalizează o cauză de incendiu. Până acum, la unele dintre ele scuza era că nu sunt funcționale pentru că se fuma și atunci se detecta automat fumul și se pornea alarma. Nu știm dacă s-au făcut verificări, dacă într-adevăr acele instalații funcționează și ele sunt puse în funcțiune acum”, a conchis aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *