Skip to content
Politică

Tragedia Colectiv. Raed Arafat: Nu vom ajunge la capacitatea în care să primim sute de pacienți! EXCLUSIV

Marți, 30 octombrie, se vor împlini trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, cel mai negru moment al istoriei recente a României. Incendiul s-a soldat cu 186 de victime și 65 de decese.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru a-l chestiona dacă s-au făcut progrese în procedura de abordare a unei tragedii precum cea de la Colectiv. Concret, secretarul de stat a precizat că s-au făcut progrese întrucât orice sistem catre trece prin situații de acel tip, învață din ele, dar cu toate acestea România nu va avea capacitatea de a primi sute de pacienți în cazul unei tragedii similare.

Doar faptul că am trecut printr-un caz de o astfel de amploare, ne face să fim mai atenți și mai pregătiți pentru că orice sistem când trece prin astfel de situații învață din el

În al doilea rând, d.p.v.d. medical avem încă o capacitate destul de mică pentru a primi mari arși. Oricum nu vom ajunge la capacitatea în care să primim sutele de pacienți cum a fost în cazul Colectiv. Nicio țară nu are o astfel de capacitate, dar noi de la momentul Colectiv și până acum, am lucrat cu Comisia Europeană pentru a crea o procedură de transfer mai rapidă și mai eficentă a pacienților dacă apare vreo catastrofă cu foarte mulți arși. Ultima întâlnire cu Comisia Europeană a avut loc la București în 4-5 octombrie 2018. Suntem foarte aproape de a finaliza un proiect care să ne permită transferul mari rapid al pacienților, ceea ce ar însemna în primele 24 de ore, maxim 48. Mai repede, în sensul în care s-a întâmplat ceva și ai pus imediat pacientul în avion și ai plecat nu intră în discuție în acest moment ca o procedură, ceea ce înseamnă că în primă fază trebuie să facem față cum am făcut față în prima fază la Colectiv, în sensul în care să asigurăm stabilizarea, ventilația și după care să începem transferul, dar mai rapid decât data trecută ca să finalizăm această procedură”, a menționat Raed Arafat.

Chestionat ce capacitate au spitalele de arși din România, Raed Arafat nu a știut să răspundă, dar a scos în evidență că Ministerul Sănătății desfășoară un program de creare de paturi de mari arși în patru puncte din țară vizându-se chiar dublarea numărului acestora.

Nu am o cifră. Cel mai mare rămâne Spitalul de Arși fără discuții. S-a adăugat Spitalul Baltazar pe lângă Spitalul Floreasca. Mai este Spitalul Militar care ne sprijină foarte mult cu primirea pacienților arși. Mai este până la un anumit nivel la Timișoara Casa Austria care primește cazuri de acest gen și care aparține Spitalului Județean de Urgență, iar pentru copii Spitalul Grigore Alexandrescu care are rezultate foarte bune și acolo nu am avut probleme de capacitate în a trimite copiii cu arsuri. 

Repet, este nevoie de o creștere a numărului. Ministerul Sănătății are un program de creare de paturi de mari arși în cel puțin patru puncte, care este un program finanțat de Banca Mondială și este în curs de implementare. Vorbim de Mureș, Timișoara, Iași și București. Dacă reușim să creăm aceste paturi, va mai crește în fiecare punct capacitatea cu aproximativ 6 paturi de mari arși, ceea ce înseamnă că vom avea o capacitate semnificativă mai mare, poate chiar să dublăm capacitatea României pentru marii arși”, a conchis Raed Arafat în exclusivitate pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Tragedia Colectiv. Raed Arafat: Nu vom ajunge la capacitatea în care să primim sute de pacienți! EXCLUSIV

  1. Inteleg ca daca maine va fi un cutremur major sau o explozie, incendiu etc. victimele sunt deja condamnate. Demisia este singura solutie, d-le „specialist” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *