Skip to content
Politică

Tragedia din Colectiv. Ce politicieni au donat bani. Udrea: Nu mi-a spus nimeni / EXCLUSIV

Ce politicieni au donat bani pentru sprijinul victimelor tragediei din clubul bucureştean Colectiv. Fostul ministru Elena Udrea: „Nu mi-a spus nimeni”.

PSnews.ro a încercat, marţi, să ia legătura cu diverşi parlamentari, pentru a vedea cine este alături de familiile victimelor incendiului din Colectiv. Cei mai mulţi dintre aleşii care au răspuns telefoanelor noastre au precizat că încă nu au făcut donaţii, dar au transmis că au de gând să o facă.

Cea mai savuroasă declaraţie a venit de la Cornel Itu, deputat PSD de Cluj şi vicelider al grupului social-democrat din Cameră.

„Donăm. Acum se ia decizia şi probabil că toţi deputaţii de la grupul PSD vom dona”, a declarat, marţi, Itu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă subiectul va fi pus pe ordinea de zi, Cornel Itu a răspusn: „O parte dintre colegi au ridicat această problemă şi cred că va fi o acţiune comună pe care o vom face cât mai curând”.

În legătură cu cantitatea, parlamentarul a afirmat că grupul încă nu a fixat o sumă – „fiecare cum consideră”.

Chestionat în legătură cu modalitatea donaţiei (prin SMS sau transfer bancar), Cornel Itu a replicat: „Prin SMS am dat noi şi aşa, fiecare acasă, cât a vrut. Oricum, vrem să constituim un cont la bancă, unde să donăm”.

Iniţial, l-am întrebat pe Cornel Itu dacă el, personal, a donat. Răspunsul a fost: „Da, prin teledon. La Antena 3”.

Totuşi, încet-încet, PSD-istul s-a dat de gol:

Reporter: Ce sumă aţi donat?

Cornel Itu: Noi am mers pe SMS-ul respectiv. Vom vota acum.

Reporter: Dumneavoastră, personal, aţi donat bani?

Cornel Itu: Încerc să rezolv problema acum, cum pot mai bine, prin SMS. Da, da, prin SMS, şi acel SMS are o anumită valoare.

Reporter: Ce sumă aţi donat?

Cornel Itu: Dar n-am dat o sumă consistentă, care acum se va hotărî, aşa cum am dat şi atunci când mi-am donat indemnizaţia pentru Christiana (spitalul Christiana din Cluj-Napoca – n.r.). Aşa voi face şi acum – o indemnizaţie de deputat.

Reporter: Să înţeleg că, până acum, nu aţi donat dumneavoastră personal, ci veţi dona împreună cu grupul PSD?

Cornel Itu: Da. Da.

Membru al aceluiaşi grup (fără funcţii de conducere), dar UNPR-ist, Eugen Nicolicea (ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul) a fost mult mai concis: „N-am donat încă bani. Dacă nu se face organizat, o să fac eu pe ceva pe cont propriu. O să avem o acţiune sincronizată şi aşteptăm să se stabilească ce şi cum, la nivel de grup. Nu e vorba numai de bani, ci şi de alte ajutoare”.

De partea cealaltă, în grupul PNL, viceliderul Mircea Dolha (deputat de Maramureş) a avut răspunsuri similare: „Nu, nu am donat. Noi avem o discuţie în cadrul grupului şi o să vedem atunci ce se decide exact”.

Întrebat dacă a propus cineva vreo acţiune în acest sens, Dolha a răspuns: „Avem nişte discuţii între colegi”, precizând că, momentan, nu a existat o propunere oficială în vreo şedinţă de grup..

Deputatul PNL a dat asigurări că, personal, va dona bani („indemnizaţia mea pe o lună”) în sprijinul victimelor din Colectiv, chiar şi dacă grupul nu va ajunge la un consens.

În plus, din grupul PNL, deputatul Claudia Boghicevici (fost ministru PDL al Muncii în guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu) ne-a declarat că a mers la locul incendiului ca să aprindă lumânări, dar nu în calitate oficială, ca să nu fie interpretat acest gest drept unul politic. Totuşi, fostul ministru a mărturisit că nu s-a gândit să doneze bani, aducând în discuţie recentele declaraţii ale premierului interimar Sorin Cîmpeanu, referitoare la alocarea unor bani de la bugetul de stat.

„Personal, nu am donat bani, dar am fost alături de cei care au trecut prin momente grele, mai ales că acel club se află în apropierea locuinţei mele. Deci chiar locuiesc aproape şi am fost în fiecare zi acolo. Nu m-am gândit la situaţia asta, dar ştiu că au fost ONG-uri şi oameni care au ajutat inclusiv la transport şi alte ajutoare familiilor. Cred că a fost o mobilizare exemplară şi am dat dovadă de omenie şi normalitate în situaţii tragice. M-am dus şi eu, cu lumânări, ca toţi oamenii normali. Deci n-am fost în calitate oficială. Cred că nici nu e cazul, pentru că oamenii nu mai acceptă aşa ceva, oamenii nu mai vor să vadă politicieni în perioada asta. M-am dus ca un simplu om care a fost impresionat de drama mamelor care şi-au pierdut copiii acolo, în primul rând pentru că şi eu puteam să fiu în locul unei asemenea mame. Cred că, în anumite momente, precum acesta, toţi trebuie să facem ceva, fiecare aşa cum simte. Nu m-am gândit până acum la această situaţie (la o posibilă donaţie personală – n.r.). Eu am văzut angajamentele domnului ministru Cîmpeanu, care spunea că, din Fondul de Rezervă, o să asigurăm tot ce este necesar pentru aceste familii”, ne-a spus Boghicevici.

În grupul ALDE, viceliderul Ion Cupă a precizat că încă nu a donat bani, dar că are de gând („da, bineînţeles”), însă nu ne-a precizat vreo sumă: „Nu ştiu – o să văd”.

„O să vedem mâine, miercuri, la şedinţă (şedinţa de grup – n.r.). Am mai auzit alţi colegi care au vorbit despre aşa ceva. Eu, unul, voi susţine o asemenea iniţiativă”, a comentat Cupă.

Totuşi, deputatul nu a putut preciza o sumă anume pe care o va dona în nume personal, în cazul în care grupul nu va ajunge la un consens: „Nu pot să-mi dau cu părerea”.

La rândul ei, Elena Udrea (deputat independent, fost membru PMP) s-a arătat foarte dezorientată.

„Era o acţiune la care a participat toată lumea sau în ce context mă întrebaţi? Nu mi-a spus nimeni. În afară de teledon, n-am văzut altă acţiune. Da, sigur că da (că are de gând – n.r.), dacă se face o astfel de acţiune. În afară de teledonul de la Antena 3, n-am văzut altceva. Iar la teledonul de la Antena 3 n-am de gând. Dar, dacă există un cont undeva, sigur că da. Nu pot să vă spun (suma exactă – n.r.). O să mă gândesc. Sigur n-aş face-o public”, ne-a spus Udrea.

În grupul Partidului Naţional Democrat (constituit din foştii PPDD-işti care nu s-au lăsat „înghiţiţi” de UNPR-ul lui Gabriel Oprea), viceliderul Cristinel Marian ne-a declarat: „Am dat 1.000 de lei. Am dat şi prin SMS (la teledonul Antenei 3), am depus şi într-un cont”.

În general, parlamentarii care ne-au spus că au donat au refuzat să ne trimită o dovadă (un extras de cont, un printscreen etc.), însă Cristinel Marian a răspuns solicitării noastre: „O să vorbesc. Daţi-mi un e-mail, iar mâine (miercuri – n.r.) după prânz ar trebui să vă sosească”.

Nu în ultimul rând, liderul grupului minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian a mărturisit că nu ştie de teledonuri, fiindcă nu se uită la televizor.

„Nu (nu a donat încă – n.r.), pentru că nu ştiu unde să fac lucrul ăsta şi, în urma chestiei care s-a întâmplat, am intrat pe logica astălaltă, cu criza politică în care suntem şi care se termină acum. Nu mă uit la televizor. Dacă-mi daţi un cont pe mail, ar fi mult mai potrivit”, a punctat Pambuccian.

Întrebat dacă are în vedere o sumă anume, parlamentarul a răspuns: „Nu. O să văd în momentul respectiv”.

Chestionat dacă îi va îndemna pe ceilalţi membri ai grupului să facă la fel, Varujan Pambuccian a replicat: „O să le spun; n-o să-i îndemn, că nu sunt oier, să îndemn oameni, şi nici ei oi. Dar sigur c-o să le spun – o să le dau informaţia asta”.

În Senat, PSD-istul Dan Şova ne-a expediat cât se poate de scurt: „Eu nu mai sunt persoană publică”. Între paranteze fie spus, aceeaşi propoziţie a fost rostită, în urmă cu câteva zile, de fostul premier Victor Ponta, când a mers la sediul central al DNA. Cu toate acestea, ambii politicieni sunt încă parlamentari: Şova senator de Olt, iar Ponta deputat de Gorj.

La rândul ei, Ecaterina Andronescu (de asemenea senator PSD) ar fi vrut să stea mai mult de vorbă cu noi, dar a rămas fără semnal. Sau, cel puţin, asta ne-a precizat, într-un SMS, la scurt timp după ce începuse să ne vorbească.

„Da (a donat – n.r.), şi mi-am luat în grijă să-i duc la şcoală pe copiii orfani. Astăzi chiar (marţi – n.r.) mă duc la ei şi mi-am luat responsabilitatea să le asigur rechizite şi ce le trebuie, pentru că se află acum toţi în abandon şcolar”, a declarat Andronescu.

Exact când am întrebat-o prin ce metodă a donat, convorbirea s-a întrerupt. După două încercări ale noastre de a restabili legătura, fostul ministru al Educaţiei ne-a dat SMS-ul despre care am amintit.

Altă PSD-istă, Gabriela Firea, este, totuşi, indisponibilă de fiecare dată, chiar dacă îndeplineşte funcţia de purtător de cuvânt al partidului. De fiecare dată, răspunde cineva din echipa ei de comunicare, precizând că îi va transmite Gabrielei Firea mesajul nostru. De data aceasta, am avut noroc, iar Anca Iliescu (care s-a recomandat drept „asistentă a doamnei Firea”) a revenit cu un mesaj din partea social-democratei: „A donat doamna Firea prin telefon, la Fundaţia «Mereu Aproape», dar, din motive de decenţă, nu vrea să fie publică suma”.

Un material de Cristina Negrilă şi Valentin Busuioc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *