Skip to content
Politică

Tragedia din Colectiv. Grava ilegalitate a Ministerului Sănătăţii

Tragedia din clubul bucureştean Colectiv. Ce gravă ilegalitate a comis Ministerul Sănătăţii în demersurile sale legate de persoanele rănite în incendiul din local.

Conform normelor în vigoare la data la care primul transport de sânge pentru răniții din clubul Colectiv a intrat în țară, România putea importa plasmă doar din țările Uniunii Europene. La două zile după ce au intrat în țară 550 kilograme componente sanguine, un secretar de stat din minister a modificat ordinul. Printr-o frază, din pix, ministerul a intrat în „legalitate” și a publicat ordinul în Monitorul Oficial. Potrivit unor surse medicale, în țara vecină se folosesc alt tip de reactivi pentru testarea sângelui decât cei omologați în afara spațiului comunitar. Cine-și asumă responsabilitatea?

CITIŢI ŞI: Bilanțul tragediei din Colectiv a ajuns la 50 de morți

Ordinul 608/2013 al ministrului Sănătății este foarte clar și arată că „Importul de sânge şi componente sanguine umane se poate face numai din statele membre ale Uniunii Europene”.

Pe 3 noiembrie 2015, ministerul Sănătății emite un alt ordin, care îl completează pe cel de acum doi ani cu un singur paragraf: ”Prin excepție de la prevederile aliniatului 2 importul de sânge și componentele sanguine umane se poate face și din țări terțe, Institutul Național de Hematologie Transfuzională «Prof. Dr. C.T. Nicolau» București asigurându-se că sistemul de identificare a donatorilor ce trebuie pus în aplicare de centrele de transfuzie sanguină permite un nivel echivalent de trasabilitate”.

Această modificare a fost semnată din partea ministerului Sănătății de secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac și a fost publicat în Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2015.

Primul transport de produse sangvine din Republica Moldova a fost trimis în România pe 1 noiembrie. Atunci, la îndemnul autorităților din țara vecină,  peste 1.700 de donatori au oferit sânge pentru victimele incediului de la Bucureşti. Acţiunea se înscrie într-o campanie a Ministerul Sănătății de comun cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Republica Moldova.

După ce a stat patru ore în vamă deoarece nu erau îndeplinite o serie de formalități, transportul a intrat în țară. În cele două ambulanțe se aflau 550 kilograme componente sanguine, adică eritrocitare şi plasmă proaspăt congelată.

Surse medicale au declarat pentru Cetateanul.net că în domeniul recoltărilor trebuie respecate o serie de reguli stricte, că există la nivelul Uniunii Europene protocoale clare care stabilesc cu exactitate cum se importă, exportă și transportă sângele.

„Nu s-a respectat niciun standard. În primul rând, sângele nu se transportă cu ambulanța. În al doilea rând, în Republica Moldova se folosesc alți reactivi pentru testarea sângelui. Autoritățile ar trebui să explice oamenilor să doneze treptat. Acum există rezerve de sânge, dar peste o lună nu o să mai vină nimeni să mai doneze. În cazul arsurilor tratamentul este de durată și necesită foarte mari cantități de plasmă. Oamenii se înghesuie acum, dar ce vom face peste o lună,? Nimeni nu explică aceste aspecte, însă profită de orice ocazie, ies la televizor și debitează numai prostii”, au declarat sursele citate.

Altfel spus, România lucrează cu o serie de reactivi pentru testarea sângelui care sunt standard la nivelul Uniunii Europene, în timp ce în Republica Moldova se folosesc alți reactivi. Potrivit statisticilor, din o mie de persoane se califică ca și donatori 300. Sângele este testat mai întâi și se se completează mai multe formulare.

”Nu este vorba că nu dorim sângele din țara vecină. Dar este o problemă de responsabilitate. Cine-și asumă răspunderea dacă sângele nu corespunde normelor? Sângele este o materie vie și trebuie tratat cu un anumit respect. Transportul din Republica Moldova trebuie retestat, adică alte cheltuieli care ar fi putut fi evitate”, susțin sursele portalului de ştiri.

1 comentariu la “Tragedia din Colectiv. Grava ilegalitate a Ministerului Sănătăţii

  1. Mai imbecililor, voi astia care ganditi asa, adica nu conteaza ca s-au salvat vieti cu sangele ala, ci e mai importanta lupta voastra politica ??? Trebuia refuzat sangele extracomunitar, chiar si verificat de cel mai competent laborator din tara, pentru ca se incalcau niste legi imbecile ? Pai daca vreti legalitate, voi cu strada voastra, de ce nu puneti si problema acelor raniti care cheltuie bani din sistemul de sanatate fara sa fie asigurati ? Ca Europa si asta scrie prin legile ei tampite, preluate de noi ca gugustiucii retardati. Eu zic, daca tot se incalca legile pentru a salva vieti, sa-i bagam pe toti la parnaie. Deci, la puscarie, nenorocitilor care salvati vieti prin tara asta ! Sa ramana doar … strada !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *