Skip to content
Politică

Traian Băsescu a fost externat. Fostul președinte are probleme la inimă şi la plămâni

Traian Băsescu Inquam Photos/George Călin

Maria Băsescu a anunțat miercuri că fostul președinte, Traian Băsescu, s-a externat din spital, dar a recunoscut că are probleme atât la plămâni, cât şi la inimă. „S-a externat astăzi”, a spus Maria Băsescul la romaniatv.net.

Soţia fostului preşedinte, Traian Băsescu, a spus că deja a început să îşi mute lucrurile din casa din Gogol, după decizia ÎCCJ care l-a declarat definitiv pe europarlamentarul PMP colaborator al Securităţii.

„Nu e prima oară când ne mutăm, deci nu ne este aşa greu. Nu ştiu unde o să mergem, o să vedem. Fetele vin să mai aducă o pâine, o pizza.. bine, nu mănânc eu pizza de obicei, dar acum. Nu se ştie dacă Traian o să vină în ţară sau o să rămână la Bruxelles, depinde de starea de sănătate. Are probleme şi la plămâni, şi la inimă”, a spus Maria Băsescu.

Amintim că săptămâna trecută, pe surse au apărut informaţii potrivit cărora fostul preşedinte s-a simţit rău, în urma deciziei instanţei supreme, privind colaborarea sa cu Securitatea şi că ar fi ajuns la spital, în Paris. Ulterior, s-a spus că acesta a mers la un control şi în Capitală, pentru analize, şi că în prezent s-ar afla internat la Bruxelles.

Un apropiat al său, Cristian Hriţuc, a scris, vineri, pe Facebook, că Traian Băsescu era în acea dimineaţă la Bruxelles şi că nu e în spital, infirmând zvonurile privind starea de sănătate a fostului preşedinte.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, în urmă cu o săptămână, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte, fiind menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi.

În urma deciziei ICCJ, Traian Băsescu trebuie să evacueze vila de protocol din strada Gogol, în care locuia alături de soţia sa, când nu se afla la Bruxelles.

„Având în vedere că la data de 23 martie 2022, ÎCCJ s-a pronunţat definitiv la Dosarul 3168/2/2019 în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hot. 471 şi 20.09.2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de CNSAS şi a fost constatată calitatea de colaborator al Securităţii a fostului şef de stat.

Potrivit articolului 1 din legea 406/2001 „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau colaborat al acesteia.

(…) În consecinţă, contractul de folosinţă a locuinţei încetează. În aceste condiţii, atât titularul cât şi membrii familiei acestuia au obligaţia de a elibera în termen de 60 de zile de la încetare”, a transmis RAAPPS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *