Skip to content
Opinii & Analize

Traian Băsescu a renunțat la atacuri pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan?

" "

Nu e deloc o campanie potrivită pentru Traian Băsescu, ci una foarte chinuită în care fostul președinte al României se află între ciocan și nicovală. Pe de o parte, Traian Băsescu este adversarul lui Nicușor Dan și cel care poate să-i distrugă șansele la victorie. Cu câteva atacuri, candidatul PMP ar smulge multe voturi. Pe de altă parte, Băsescu nu vrea să-și strice negocierile cu PNL-USRPLUS, sperând că va intra la guvernare sau va obține câteva funcții importante pentru partidul său.

Și Traian Băsescu, și PMP se amăgesc crezând că vor intra la guvernare alături de PNL-USRPLUS. Așa cum Dan Barna și Dacian Cioloș au inventat motive pentru a scoate PMP din alianța pentru București, la fel o vor face și pentru guvern. Nu există semnale, pe scena politică, pentru o alianță PNL-USRPLUS-PMP. Mai degrabă s-ar alătura UDMR decât PMP. Există doar scenariul în care PNL va obține la alegerile parlamentare între 40 și 45% și ulterior va face alianță cu UDMR și PMP, pentru a elimina USRPLUS. Nimic nu arată momentan că PNL ar putea trece de 35% și chiar și acest rezultat ar fi o performanță uriașă.

" "
" "

Traian Băsescu se mișcă în campania electorală cu gândul la alte negocieri. PMP probabil va fi scos și din majoritatea pentru Consiliul General din București și va fi folosit ocazional, atunci când USRPLUS va avea nevoie de voturi. Iar în viitoarea majoritate parlamentară, PMP va avea același rol. Cel mult, ar putea obține câteva fotolii de secretar de stat.

Dar Traian Băsescu își face această campanie cu gândul la negocieri ce nu țin de prezent. Degeaba se gândește PMP la o viitoare guvernare, dacă nu va fi capabil să treacă de 5%. Negocierile de culise își au rolul abia după ce PMP va obține suficiente voturi, până atunci, Traian Băsescu trebuie să fie sigur că are o campanie care îi poate aduce un rezultat bun, din două cifre.

Fostul președinte i-a făcut mai multe cadouri lui Nicușor Dan în această campanie, iar cel mai mare este acela că nu l-a băgat în seamă foarte mult. Cel mai evident atac a fost atunci când a apărut înregistrarea cu Nicușor Dan care negocia pentru Mihai Mitrache.

Pentru o astfel de înregistrare, nepotul meu a făcut trei ani de închisoare. Ăsta e trafic de influență”, a spus Traian Băsescu. Orice atac la adresa lui Nicușor Dan provoacă un val de insulte din partea electoratului USRPLUS, pentru că acest electorat nu are maturitatea să înțeleagă că fiecare își vede de propria campania, apoi se negociază. Acest electorat USRPLUS vrea să renunțe ceilalți politicieni la candidatură pentru a câștiga Nicușor Dan. Nu degeaba mulți naivi îi cer lui Traian Băsescu să se retragă din competiție. Mici atacuri la Nicușor Dan au mai fost, dar niciunul foarte puternic.

Zilele acestea, Traian Băsescu i-a făcut un cadou lui Nicușor Dan, iar de data aceasta și-a asumat că va pierde câteva voturi. La prima vedere, pare că Traian Băsescu a renunțat la arme pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan.

Știu care e rezultatul alegerilor, îl intuiesc, pentru că nu mai am șansa votului pe om din 2000. Acum bucureștenii vor mai multă politică, e polarizare pe votul politic. Deci șansele mele sunt minime”, a declarat fostul președinte al României.

Indiferent de rezultat, Traian Băsescu tocmai a renunțat la câteva voturi pentru Nicușor Dan. Cine spera că Traian Băsescu poate învinge – pentru că mai sunt astfel de nostalgici – tocmai a fost dezamăgit și trezit la realitate. De asemenea, cine va dori ca votul lui să facă diferența – între victorie și înfrângere – se va orienta către Nicușor Dan sau Gabriela Firea. Nu e sigur că voturile de la Traian Băsescu vor merge doar către Nicușor Dan, deoarece electoratul PMP nu se regăsește într-un astfel de politician. Și vom afla peste câteva zile dacă Nicușor Dan e un politician care poate aduna voturi de la toate partidele de „dreapta”, așa cum se lăuda înainte de campania electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *