Skip to content
Politică

Traian Băsescu, al doilea președinte învins de sistem?

„Sistemul” pare să fie boala grea a președinților din România. În februarie 2000, Emil Constantinescu era primul care se recunoștea înfrânt de către sistem. La 14 ani distanță de la acea declarație și după 3 mandate prezidențiale scurse, se pare că vechea „tumoră” a președinților a revenit.

Traian Băsescu s-a bătut cu pumnii în piept la începutul lunii septembrie că pe el nu l-a înfrânt sistemul, ba din contră, el a fost singurul președinte care l-a îngenuncheat. Astfel, Traian Băsescu spunea că „de zece ani sunt într-o dispută cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru că aşa a înţeles el, un sistem care pe domnul preşedinte Constantinescu l-a înfrânt, aşa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic că l-am îngenuncheat”.

Cu 5 ani înainte, Traian Băsescu nu părea așa convins de această victorie repurtată împotriva sistemului. „Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a înfrânt. Dar există o realitate: nici eu nu l-am înfrânt pe el”, spunea Băsescu în noiembrie 2009.

În cei 5 ani petrecuți la Cotroceni, lui Traian Băsescu i s-a lăsat impresia că are la picioare tot ce înseamnă servicii în România și că a reușit să și le subjuge. Numai că, la nici câteva zile de la triumful anunțat, Băsescu a trebuit să rectifice ce spusese.

Traian Băsescu a spus, în tot mai multe ieșiri publice după momentul în care ne-a anunțat că el a îngenuncheat sistemul, că serviciile din România au devenit foarte puternice și că trebuie să existe o modalitate de a le controla. Însă, recunoașterea faptului că nu a îngenuncheat sistemul, ci din contră, pare să fi fost el dus de nas de sistem, a venit din partea lui Traian Băsescu după ce au apărut poze în presă cu prezidențiabila Elena Udrea și procuroarea șef a DIICOT, Alina Bica. Președintele a ieșit public și a afirmat că, deși le-a spus serviciilor să nu se implice în campanie, acestea s-au implicat în mod evident.

„Este clar că serviciile s-au implicat în campanie. Este clar că au fost lucruri în neregulă, în condițiile în care pe 10 septembrie 2014 am chemat șefii celor două servicii și primadjuncții lor și i-am atenționat să nu se implice în campania electorală”, a afirmat președintele Băsescu pe 30 octombrie.

Din această evoluție a lucrurilor putem să ne punem mai multe semne de întrebare: cum este posibil ca cel care a îngenuncheat un sistem, să nu fie ascultat de acel sistem? Este posibil ca Traian Băsescu să fie înfrânt chiar de cei pe care spunea că i-a subjugat?

Traian Băsescu a trecut, în cei 10 ani de mandat, de la „arde-i pe corupți”, la „arde-i pe cei din servicii”. Faptul că Băsescu nu a înfrânt sistemul a fost confirmat de poziția serviciilor cu privire la ieșirile acestuia, în care făcea dezvăluiri cu privire la ofițeri acoperiți, în care spunea că avea informații din interiorul serviciilor. În această campanie de deconspirare pornită de Traian Băsescu, acesta s-a lovit de zidul reprezentat de servicii, care nu au susținut demersurile președintelui. Ținem cu toții minte cum Traian Băsescu a fost contrazis tocmai de SIE. Acest lucru a dus la nemulțumirea președintelui, care a început o campanie împotriva reprezentanților serviciilor, actuali sau foști.

Iar războiul lui Traian Băsescu cu serviciile este preluat și de Elena Udrea în campania electorală, încercând să se victimizeze în fața opiniei publice cu privire la toate tentativele de denigrare pe care, oamenii răi din servicii, le comit la comanda lui Ponta. Oare doamna Udrea uită că Traian Băsescu s-a autoproclamat drept stăpânul serviciilor din România? Deci cum se face că serviciile sunt acum deodată în slujba lui Ponta?

Chiar dacă a avut un mandat de 10 ani, Traian Băsescu ni se înfățișează ca un președinte care, în ciuda a ceea ce crede despre sine, nu a reușit să subjuge serviciile, sistemul în general, ba mai mult, riscă să fie o victimă colaterală.  

8 comentarii la “Traian Băsescu, al doilea președinte învins de sistem?

  1. Care sistem ???
    Bashescu Traian iese invins si pleaca pe usa din spate numai si numai datorita CARACTERULUI MIZERABIL pe care l-a dovedit in cei 10 ani…..

  2. Sistemul nu te invinge decat daca vrei sa te lupti cu el ca sa-l subordonezi si sa-l umilesti. Daca vrei doar sa-l folosesti in interesul national, sistemul isi face treaba pentru care in fapt a fost creat si exista. Este ca majoritatea animalelor de prada, daca il lasi in mediul lui scapi, daca il prinzi de coada te ucide. Ori Basescu il incalecase de-a dreptul. Ce alt final il putea astepta ? Este vorba de instinctul vital de aparare – conservare. Atata tot. Iar vaicareala ca nu stiu ce ti-a facut sistemul arata doar cat ai fost de slab sau de nemernic.. Iliescu a protejat sistemul si a scapat. Constantinescu a fost slab. Basescu a fost nemernic. Finalul ultimilor doi? Acelasi !

  3. ILIESCU–CONSTANTINESCU–BASESCU—cum sa lasi loc de—BUNA ZIUA .–Exista oameni care nu reusesc sa fie RAI , nici daca si-o propun cu tot dinadinsul ; si care aflandu-se in dilema dintre BINE si RAU , prefera binele chiar cand alegera este in dezavantajul lor ( oare ? )–ORESTANO

  4. Domnul Presedinte Basescu a avut parte de un mare dezavantaj in pozitia pe care a ocupat-o in acesti 10 ani; Acest dezavantaj decurge din formatia sa de marinar Comandant , obisnuit multi ani sa traiasca ,,marinareste”, uzand aproape din instinct de ,,maniere marinaresti ” care seamna foarte putin cu viata de la ,,CURTEA” unde a trebuit sa invete noi comportamente si sa-si concentreze atentia asupra unor probleme care impun un anumit rafinament , cultura si un tip de decizii foarte atent cantarite si filtrate cu sprijinul unpr oameni super calificati.
    Ideea impunerii cu orice pret a parerilor proprii , sanctionarea fara prea mare discernamant a celor care s-au opus
    solutiilor sale uneori pripite, a fost de natura sa starneasca in jurul sau un imens val de respingere care, in timp s-a transformat in ura si dispret. Nu cred ca romanii au luat in sema slabiciunea sa pentru doamna Udrea pana cand nu au vazut ca aceasta slabiciune a inceput sa aibe efecte economice serioase, si mai ales a stimulat si ridicola sa pretentie de a deveni urmasa la ,,TRONUL PREZIDENTIAL” probabil ca ISTORIA VA FI NEVOITA SA RETINA MAI DEGRABA ACESTE ASPECTEale trecerii sale vremelnice prin Curtea Presidentiei , pastrand pentru posteritate un nume de vizitator ciudat prin CURTEA COTROCENILOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *