Skip to content
Opinii & Analize

Traian Băsescu aruncă în joc ultimul as din mânecă: candidatura la Primăria Capitalei vizează supraviețuirea politică a PMP-ului

Inquam Photos / George Călin
" "

Candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei, anunțată vineri de către Eugen Tomac, reprezintă o mutare strategică pe scena politică. În engleză echivalentul acestei mutări ar fi “bluff-ul”, adică cacealmaua. Miza reală a candidaturii o reprezintă menținerea relevanței PMP-ului în politica românească.

Neprimit la masa negocierilor pentru împărțirea candidaturilor la primăriile de sector din București și văzând clar că partidul se prăbușește în sondajele de opinie, Traian Băsescu aruncă în joc ultima armă posibilă: propria sa greutate și notorietate politică. În ultimele luni sondajele de opinie în cvasi-totalitatea lor au arătat că PMP-ul nu trece pragul de 5% necesar pentru intrarea în Parlament. Ultimul sondaj IMAS pe luna iulie, comandat de Europa FM a fost picătura care a umplut paharul. Sondajul arăta o scădere și mai drastică a PMP-ului spre 3,9%, iar asta trebuie să le fi dat frisoane celor din conducerea partidului, făcându-le clar faptul că singura soluție în actualul context ar fi candidatura lui Traian Băsescu la PMB.

Poziționându-se de-a lungul timpului împotriva PSD-ului și aflându-se într-o continuă tensiune cu Pro România lui Victor Ponta, PMP-ul s-a băgat singur într-o cutie din care nu mai avea cum să iasă. Cam la fel cu partidul lui Tăriceanu, care a rămas, în sens invers, de partea social-democraților, închizându-și toate celelalte variante. Cățărați pe valul anti-pesedist, cei din conducerea PMP au vizat în permanență o alianță cu PNL-ul, cu ajutorul căruia să poată intra în viitorul Parlament. Dincolo de poziția comună anti-PSD, între o parte dintre membrii PMP si cei ai PNL există încă legături care se întind până la epoca PDL-ului. Este posibil ca Traian Băsescu să fi mizat și pe legăturile personale cu unii membrii PNL în speranța unei alianțe PMP-PNL. Cert este că nu atât liberalii, cât mai degrabă useriștii i-au încurcat serios planurile lui Băsescu.

Cum rar a mai fost cazul de mai bine de un an, Barna s-a bucurat de un larg sprijin intern în partid când a cerut în negocierile cu Orban, ca PMP să nu fie primit în coaliţie. O parte din membrii USR consideră că parteneriatul de conjunctură cu PNL înseamnă prea multe cedări şi compromisuri faţă de un partid considerat a nu fi decât marginal mai curat decât PSD. Însă pentru această parte puristă a partidului, personajele care compun PMP au fost considerate cu adevărat indezirabile. Așadar Barna a favorizat această parte a USR-ului, poziționându-se împotriva cooptării celor de la PMP într-o alianță la locale. Lucrul acesta nu a fost anticipat se pare de către Traian Băsescu și conducerea PMP. Băsescu e posibil să fi fost convins în plus de insistența lui Nicușor Dan de a coopta PMP-ul în alegerile generale. Desigur, candidatul independent avea interesul să-şi maximizeze şansele la o victorie în faţa Gabrielei Firea. Nicuşor a mai candidat pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2012 şi 2016, iar un nou eşec în 2020 l-ar cam descalifica pe viitor.

Consecinţa excluderii PMP de la împărţirea candidaturilor a fost ameninţarea că îl aruncă în cursa electorală pentru Primăria Generală pe liderul său spiritual Traian Băsescu, plus proprii candidaţi la sectoare. Primul gând este că Băsescu va lua din voturile anti-PSD care altminteri s-a fi contabilizat la Nicuşor Dan, avantajând-o pe Gabriela Firea în condiţiile sistemului electoral cu un singur tur de scrutin. Totuși, în lipsa unor sondaje credibile, care să ia în calcul distribuţia intenţiei de vot între cei trei candidaţi, se poate argumenta că Băsescu va lua voturi atât de la Firea, cât şi de la Nicuşor. În această situaţie, prezenţa sa pe buletinul de vot ar fi neutră şi nu va influenţa decisiv rezultatul alegerilor locale în Bucureşti.

Cert este că șansele lui Băsescu de a câştiga funcţia de primar general în faţa candidatului PSD sunt infime, având în vedere diferenţa de alonjă şi resurse net în defavoarea PMP. Băsescu poate face doar două lucruri în contextul alegerilor locale. Fie va lansa o canonadă de atacuri asupra lui Nicuşor Dan, lăsând culoar liber Gabrielei Firea, fie se poate întâmpla ca Băsescu să-l lase pe Nicuşor Dan în afara axei principale a confruntării cu primarul în funcţie, fostul preşedinte încleştându-se într-un duel fără reguli cu Gabriela Firea.

Mai degrabă, în actualul context, candidatura lui Băsescu este una cu bătaie lungă, ce vizează alegerile parlamentare și menținerea relevanței politice a PMP-ului, amenințat cu rămânerea în afara viitorului Parlament. Lansarea candidaturii lui Băsescu care vine la pachet cu toată notorietatea și greutatea politică a fostului președinte ar putea repune PMP-ul pe harta politicii românești, dând o gură de aer necesară partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *