Skip to content
Politică

Traian Băsescu critică dur profanarea mormintelor eroilor români: Resping atitudinea extremiştilor unguri şi a UDMR

Fostul preşedinte Traian Băsescu a condamnat incidentul de la Dărmâneşti unde un grup de extremişti maghiari au profanat cimitirul eroilor Valea Uzului acoperind crucile militarilor români şi un monument cu pungi negre de gunoi.

„Pentru că vorbim despre un cimitir militar în care sunt 1143 de soldaţi din care 984 eroi necunoscuţi şi nu sunt numai români, sunt militari unguri, italieni, germani, sârbi, austrieci, ruşi căzuţi la datorie. Indiferent în ce direcţie a frontului au fost orice creştin merită o cruce şi asta este expresia acestui cimitir militar în care românii au tratat cu respect orice militar. Din păcate, extremiştii unguri au ţinut să învelească crucile militarilor români, cele 52 de cruci, ceea ce arată primitivism”, a afirmat Traian Băsescu.

Candidatul PMP în europarlamentare a criticat în termeni duri şi atitudinea UDMR pe care i-a acuzat că îndeplinesc o misiune dată de premierul maghiar Viktor Orban care a fost creată în laboratoarele de la Moscova.

„Din păcate, acest eveniment vine după un şir de evenimente susţinute de UDMR extrem de neplăcute şi, aş spune, şovine. Probabil UDMR îndeplineşte o misiune dată de Viktor Orban de coeziune a naţiunii române. Nu e creată această politică în laboratoarele de la Budapesta ci în laboratoarele de la Moscova. Din păcate, UDMR a ajuns un instrument şi în ultima vreme au avut câteva acţiuni exact în acest sens. Au adoptat cu neruşinare în sfidarea statului român ca însemne ale lor imnul Ungariei şi drapelul Ungariei în condiţiile în care UDMR este o formaţiune politică românească membră a Parlamentului român unde fiecare dintre ei au jurat loialitate faţă de statul român”, a precizat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a ţinut să dea un semnal de prostest faţă de acţiunilor extremiştilor maghiari şi a atitudinii UDMR.

„Mi-aş dori ca aceşti primitivi care au învelit crucile soldaţilor români să răspundă în faţa legii pentru profanare. Povestea cu să vedem/ să analizăm dacă e pe pământul Harghitei sau pe teritoriul Bacăului este o poveste artificială care nu justifica sub nicio formă profanarea crucilor, mormintelor soldaţilor român căzuţi la datorie. Aş vrea ca această declaraţie să fie un semnal de protest împotriva atitudinilor primitivilor cetăţeni români de etnie maghiară. Nu mă refer la toţi minoritarii unguri pe care îi respect fără rezerve, dar resping atitudinea extremiştilor unguri şi a UDMR care nu îi mai reprezintă pe minoritarii unguri decât un tronson foarte scurt al extremiştilor”, a arătat Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *