Skip to content
Politică

Traian Băsescu, despre scandalul din Apărare: Leș s-a dus cu o propunere nelegală

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Gabriel Leş s-a dus cu o propunere nelegală de şef al Statului Major al Apărării, iar preşedintele Klaus Iohannis a avut dreptate atunci când a respins-o, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, vineri.

Totodată, fostul preşedinte l-a caracterizat pe ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş drept „instigatorul la nereguli”.

" "
" "

„Important este că cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic. Aici ambele părţi au greşit. În primul rând, ministrul Leş s-a dus cu o candidatură care nu îndeplinea condiţiile din lege, adică cel pe care îl propunea şef al Statului Major trebuia să fie ori comandant de armă (…) ori să fie unul dintre locţiitorul şefului Statului Major a Armatei. Ori ministrul Leş s-a dus cu o propunere care nu este în conformitate cu legea, pe bună dreptate respinsă de preşedintele Iohannis”, a afirmat Traian Băsescu, după şedinţa Colegiului Naţional al PMP, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, senatorul PMP este de părere că şi preşedintele Klaus Iohannis a comis o greşeală, datorită faptului că nu a încercat să obţină şi avizul premierului pe decretul de prelungire a mandatului – chiar dacă acest lucru nu este prevăzut în lege.

„Din punctul de vedere al preşedintelui Iohannis, cred că trebuia să încerce să asimileze ideea de numire când avea nevoie şi de un acord al ministrului Apărării şi de avizul premierului cu ideea de prelungire, deşi în lege nu este prevăzut. În lege nu este dată soluţia preavizelor la prelungire, dar probabil şi instanţa (…) a plecat de la premisa simetriei şi la prelungire ca la numire. Vom vedea însă când va fi judecată de fond. În orice caz, instigatorul la nereguli a fost ministrul Leş care s-a dus cu o propunere care nu corespundea legii”, a mai indicat fostul șef al statului

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere depusă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) prin care se solicită suspendarea unui decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Administraţia Prezidenţială poate face recurs, însă decizia este executorie.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat că până la comunicarea oficială a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, „şeful Statului Major al Apărării este generalul Nicolae Ciucă” iar generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost împuternicit pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *