Skip to content
Politică

Traian Băsescu, despre securitatea națională:  Cea mai mare amenințare externă este… / EXCLUSIV

 

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, pentru PSnews.ro, despre Comandamentul NATO deschis la București, cât și despre amenințările la adresa securității naționale și situația plagiatelor din România, după ce s-a dat verdictul că Victor Ponta a săvârșit un furt intelectual.

Traian Băsescu este de părere că „cea mai mare amenințare externă devine din interior”, criticând situația în care se află instituțiile statului.

În Țara Galilor s-a stabilit că România va avea două comandamente, la summitul NATO din 2014. Un comandament de batalion și un comandament de brigadă. Faptul că s-a deschis arată că premergător summitului de la Varșovia s-au îndeplinit cam toate obiectivele asumate de Alianță în 2014, inclusiv funcționarea scutului de la Deveselu.

Cea mai mare amenințare externă devine din interior. Instituții care sunt zguduite, care nu mai funcționează, un Parlament timorat. Asta e cea mai mare amenințare, internă. Lipsa de capacitate de a absorbi fondurile europene pentru propria noastră dezvoltare, aici sunt problemele”, a precizat fostul președinte.

Potrivit lui Traian Băsescu, situația din Marea Neagră „reprezintă o amenințare la securitatea națională”, mai ales că Rusia a anexat Crimeea, transformând-o, precizează președintele, „într-un portavion uriaș”.

„O țara slabă în interior nu poate fi puternică în exterior. Toate spectacolele ce se desfășoară la noi, nu fac decât să sublinieze că instituțiile interne și în mod deosebit instituțiile politice, nu funcționează. Pe de altă parte însă, privind la exterior, chestiunile de securitate națională nu pot fi abordate pe principiul 50%-50%, aici dacă există riscuri și de 1% statele sunt obligate să-și ia măsuri. Ori ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, spre exemplu, din punctul nostru de vedere, după anexarea Crimeii de Federația Rusă, reprezintă o amenințare la securitatea națională. Crimeea s-a transformat într-un portavion uriaș pe care Federația Rusă îl poate utiliza în orice moment.

Și România trebuie să lărgească dialogul, mai ales pe probleme de securitate, cu Federația Rusă și, de ce nu, dacă se va restabili încrederea între Moscova și București, respectiv București și Moscova, pentru că neîncrederea este de ambele părți, deci dacă se va restabili încrederea, de ce nu și dezvoltarea unor relații economice absolut necesare”, a explicat fostul șef al statului.

În ceea ce privește plagiatul lui Victor Ponta, Traian Băsescu a vorbit despre un „sistem întreg de furt intelectual” și despre faptul că „instituțiile militare au făcut o industrie din acordarea titlului de doctor”.

„Situația plagiatelor nu trebuie să fie privită prin prisma incidentului legat de Victor Ponta. Victor Ponta este unul dintre cei care au folosit înnobilarea cu titluri științice pentru  a parveni în funcții. Semnalul dat ieri, legat de plagiatul lui Victor Ponta, este un semnal pentru un sistem întreg de furt intelectual. Sper că noua structură care analizează plagiatele va da prioritate lucrărilor în analiză, lucrărilor de doctorat făcute de oameni politici, oameni din justiție, care s-au împopoțonat cu titlul de doctori în baza unui furt intelectual. Pentru că în mod deosebit instituțiile militare au făcut o industrie din acordarea titlului de doctor. O industrie care a prăbușit încrederea în sistemul de educație românesc, în sistemul universitar. Problema nu este Victor Ponta, ci un sistem care trebuie cu tenacitate demantelat și restabilită unor abilitatea titlului de doctori în științe”, a spus Băsescu pentru PSnews.ro.

Fostul lider al statului a comentat și situația sistemului de educație din România: „unii dintre ei (n.r. profesorii) sunt sub nivelul unui elev de liceu, din punct de vedere al propriei pregătiri”.

„Sistemul gratuit de educație e garantat de Constituție. Ministrul Bostan a ieșit puțin din rigorile Constituției. Dar în ceea ce privește calitatea corpului didactic, doar dacă suntem necinstiți am spune că tot corpul didactic este bine pregătit. Unii din ei sunt sub nivelul unui elev de liceu, din punct de vedere al propriei pregătiri. Așa că Bostan a avut dreptate. Până când nu vom umbla acolo unde trebuie umblat, acolo unde legea Miclea a atins coarda sensibilă a sistemului de educație, adică punerea elevului în centrul sistemului de educație, și nu a profesorului, a dascălului, până atunci nu vom avea un sistem de educație performant”, a conchis Traian Băsescu.

2 comentarii la “Traian Băsescu, despre securitatea națională:  Cea mai mare amenințare externă este… / EXCLUSIV

  1. La Summit-ul de la Varsovia (din 8-9 iulie 2016) reprezentantii Romaniei nu au dreptul si nicio scuza sa sustina actiuni ale NATO impotriva Rusiei, care pot implica Romania intr-un razboi care NU este al ei nici 0,0000001%, si care se poate incheia mult mai tragic decat cel precedent, poate chiar cu o NAPASTA atomica! Brrrr!

    Daca americanii vor razboi cu Rusia sa-l faca de pe teritoriul lor si sa nu mai minta porceste pentru a-i speria pe cei naivi cu „pericolul rusesc”!

    Iar americanii trebuie sa stie, ca dupa ce au distrus popoarele Afganistanului, Irakului, Libiei, Siriei, etc., omenirea a inteles ca America reprezinta Imperiul Raului, la acest inceput de Secol 21!

    Iar Raul va fi oriunde intampinat cu Rau!

    Romanii responsabili au datoria sa se opuna actiunilor noii coalitii „hitleriste” a NATO care, asemeni lui Hitler cu 75 de ani in urma, vrea sa dea foc Europei!

  2. Ca de obicei tot ceea ce spune Traian Basescu o sa fie tratat cu sictir de mass-media,desi el descrie o realitate de care ar trebui sa tinem seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *