Skip to content
Alegeri

Traian Băsescu, despre votul prin corespondenţă: Ar trebui introdus, pentru că altfel va fi o participare foarte slabă la vot

Traian Băsescu Inquam Photos/George Călin

Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, consideră că există riscul unui prezențe mici la alegerile locale din 27 septembrie și a amintit că a cerut introducerea votului prin corespondență și a votului electronic încă de acum șase luni.

„Există acest risc al prezenţei mici (la vot – n.r.). Acum şase luni spuneam să introducă şi vot prin corespondenţă şi vot electronic. De două luni nu mai spun de vot electronic, că nu mai este timp, dar încă spun de vot prin corespondenţă. Ar trebui introdus, pentru că altfel va fi o participare foarte slabă la vot”, a declarat Traian Băsescu, marți, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește votul românilor din străinătate, pe fondul circumstanțelor generate de criza sanitară COVID-19, fostul președinte și primar general a explicat că românii de peste hotare „au toate condiţiile să voteze dacă vor”, mai ales că Guvernul a prelungit cu o lună termenul de înregistrare pentru votul prin corespondenţă.

După cum aţi văzut, Guvernul a prelungit cu o lună termenul de înscriere pe liste electorale, care ar fi expirat marţi. L-a prelungit cu o lună pentru ca cei care vor să voteze doar să se înscrie pe lista electorală, altfel nu au dreptul, şi pentru asta o fac pe calculator, nu trebuie să meargă la ambasadă, nu trebuie să meargă nicăieri. Dacă nici să se înscrie pe lista electorală, care pe urmă le va da dreptul să primească plicul cu buletinul de vot acasă… Deci au toate condiţiile să voteze dacă vor„, a subliniat fostul preşedinte.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că peste 7.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă privind alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro, până marţi, la ora 12.00, iar pentru votul la secţie s-au înscris peste 2.000 de cetăţeni români din diaspora.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a declarat că „nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate” la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Acestea fiind spuse, el i-a îndemnat pe cetățenii români de peste hotare „să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență”.

Așa cum v-am confirmat și la ultima intervenție, lucrurile sunt destul de complicate pe organizarea alegerilor în străinătate la aceste alegeri parlamentare. Am prelungit, prin proiectul adoptat astăzi de Parlament, cu 30 de zile perioada de înregistrare, deci cetățenii vor avea 21 octombrie termen limită pentru înregistrarea la votul prin corespondență, bineînțeles, și la secție, dar părerea mea este că cetățenii trebuie să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență, pentru că secția se pare că nu va fi o alternativă la aceste alegeri din 6 decembrie. S-a realizat și procedura de votare și sâmbătă, dar, repet, nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la aceste alegeri”, a spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică într-un interviu la B1TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *