Skip to content
Politică

Traian Băsescu îl atenționează pe Ponta

Președintele Băsescu a declarat, joi, că premierul Ponta nu poate modifica redevențele pentru că acestea apar în lege, adăugând că suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale trebuie să dispară de la 1 ianuarie.

„Îl atenționez pe premier că nu poate modifica redevențele și trebuie să înțeleagă cum funcționează aceste mecanisme. Redevențele sunt stabilite de legea petrolului și gazelor plecând în principiu de la mărimea zăcământului, între 3 și 13,5%. Ca să modifici redevențe, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul României și trebuie să obții acordul tuturor”, a comentat președintele.

„Ce poate face Guvernul – lângă redevență, funcție de mărimea zăcământului, mai sunt două taxe: suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale. Aceste două taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015 în mod normal. Guvernul a explicat azi cum menține redevențele, nu le menține, astea sunt în lege și nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste două taxe. Ele teoretic trebuie să dispară de la 1 ianuarie, Guvernul le poate menține și să le mărească, taxele sunt problema Guvernului și se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze. Sau poate anula cele două taxe și să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă. UE nu ne lasă să avem redevențe diferite pentru concesionarii diferiți”, a completat Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *