Skip to content
Politică

Traian Băsescu, întrebat despre numirea Alinei Bica: ”am dat-o în bară”. Cum i-a ales pe Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi

Președintele Traian Băsescu a recunoscut, sâmbătă, la ultima sa întâlnire cu presa la Cotroceni, că numirea Alinei Bica în fruntea DIICOT poate fi trecută la capitolul „eșecuri”. În ceea ce privește scandalul cu ANRP, președintele spune că nu știa că Alina Bica a făcut parte din comisia de evaluare. În plus, Traian Băsescu a dezvăluit că prima arestare și condamnare la ANRP s-a făcut în urma unei sesizări pe care a făcut-o chiar el, după ce a primit informații de la „un politician”. Președintele a refuzat să spună, însă, despre ce politician este vorba.

Întrebat dacă regretă că a numit-o pe Alina Bica în fruntea DIICOT, Traian Băsescu a răspuns: „Eşecuri cu oameni cred că pot face o carte. Intră la lunga listă cu oameni cu care am dat-o în bară. Ce să fac?”.

Totuși, președintele a ținut să facă precizări: „În ceea ce privește numirile de magistrați, în afară de cei numiți pe funcții, nu cunosc nici judecători și nici procurori. E foarte greu să ai inspirația să numești într-o funcție înaltă un magistrat. Și un ministru e foarte greu”.

În continuare, președintele a dezvăluit cum i-a ales pe Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA, respectiv a Ministerului Public, în primul său mandat:

Îmi amintesc că la Morar, prima numire importantă la DNA, am plecat de la criteriul că a avut curaj să-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era din partid cu mine. La Kovesi am cerut o lista cu toti procurorii-şefi din teritoriu. Am cerut să-mi facă Parchetul General câte dosare au trimis în instanțe și ce procentaj de succes au avut. Codruţa nu avea foarte multe dosare la Sibiu, dar a avut 100% rată de succes. M-am uitat și că e femeie și cum am treaba asta, să fie promovate femeile, zic: o aducem”, a povestit Traian Băsescu, reamintind însă că Morar și Kovesi au trecut apoi prin procedurile de la Ministerul Justiției, relatează digi24.ro.

Au fost sugestii care s-au dovedit reușite, dar…E arhicunoscut ca nu sunt cel mai inspirat când fac numiri sau când susțin pe cineva”, a completat Traian Băsescu.

Ulterior, președintele a fost întrebat care au fost criteriile de care a ținut seama când a numit-o pe Alina Bica și dacă a avut de la vreo instituție a statului informații legate de activitatea ei în comisia de la ANRP.

Categoric, nu am avut informații despre activitatea dânsei. Nici n-am știut. Nici nu știam că în acel Consiliu de Evaluare sau ce Dumnezeu era erau reprezentanți ai tuturor ministerelor – Justiție, Finanțe și așa mai departe. (…) Am numit-o cu multă încredere pe doamna Bica, o recunosc, pentru că în Ministerul Justiției a răspuns de Codul penal și de procedură penală. Știind că exact codurile pe care dânsa le-a coordonat vor intra în vigoare am spus că este omul potrivit. Mai mult decât atât, dacă vă uitați pe actele normative ale Guvernului, nu erau avizate de domnul ministru Predoiu, ci de doamna Bica, deci un secretar de stat extrem de activ și extrem de eficient”, a explicat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *