Skip to content
Politică

Traian Băsescu, la 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS: O noapte neagră din istoria României

psnews.ro

Fostul președinte Traian Băsescu a calificat evenimentele din urmă cu opt decenii, când România a cedat ultimatumului sovietic privind anexarea Basarabiei de către URSS drept o “noapte neagră din istoria țării” sau “noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România.

“80 de ani de la o noapte neagră din istoria României sau noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România. În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei. O noapte neagră pentru că votul în Consiliul de Coroană a fost: 6 respingerea ultimatumului, 20 acceptarea ultimatumului și o abținere. Din păcate, Regele Carol al II-lea nu a votat și nu se va știi niciodată cum ar fi votat Consiliul de Coroană dacă Regele însuși ar fi votat primul respingerea ultimatumului dat de Uniunea Sovietică. Pe 28 iunie 1940, în timp ce noul ministrul de externe Gafencu informa guvernul asupra deciziei de cedare a Basarabiei și a nordului Bucovinei, Regele Carol al II-lea emitea tardiv și inutil Decretul de mobilizare a armatei. România a respectat ultimatumul sovietic și în 4 zile a evacuat administrația și armata de pe teritoriul dintre Nistru și Prut. Nu vreau să comentez mai mult, doar mi-am adus aminte…”, a scris eurodeputatul Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

La începutul acestui an, în cadrul Convenţiei Românilor de Pretutindeni, fostul președinte a afirmat că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova.

În calitate de eurodeputat, Băsescu s-a implicat anul trecut în pregătirea și adoptarea unei rezoluții a Parlamentului European, de condamnare a Pactului de neagresiune sovieto-nazist, încheiat la 23 august 1939 între miniștrii de externe ai lui Stalin și Hitler. Atunci, europarlamentarul PMP și PPE a spus că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase din ultimele secole și că România trăiește și în prezent după voința lui Adolf Hitler și Iosif Stalin.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *