Traian Băsescu, noi dezvăluiri despre tezaurul aflat la ruși: ”Valoarea e mult mai mare”. Ce i-a spus Putin la Moscova

Sursa foto : Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a oferit noi detalii despre acest subiect sensibil pentru țara noastră.  

Într-un interviu acordat la Strasbourg corespondentului PRO TV Camelia Donțu, fostul șef al statului a ținut să sublinieze faptul că valoarea acestui tezaur, care acum se află în mâinile rușilor, este mult mai mare decât se cunoaște în mod public.

Băsescu spune că tonele de monede de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece acestea sunt vechi de sute de ani și – deci – mult mai valoroase,

”o valoare greu de cuantificat în momentul de față.”

Traian Băsescu: ”Dar aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, arhiva civilă și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte.De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL