Skip to content
Politică

Traian Băsescu o critică pe Dăncilă după anunțul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim: A recitat instrucţiunile primite de la Dragnea

lorenaburlacu.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu critică decizia Vioricăi Dăncilă de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Fostul șef al statului consideră că anunțul premierului în acest sens ”schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

”Dăncilizarea politicii externe.

Mizând pe faptul că e proastă, lobbiştii americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare a Holocaustului.
Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea, fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate impresiona pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu.

Anunţul precum că Guvernul României v-a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii,  dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu.
Implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României .SUA poate ţine la respect lumea arabă prin forţa economică şi militară, pe când România a pierdut respectul şi încrederea lumii arabe”,
a scris Traian Băsescu pe pagina de facebook.

De altfel, fostul șef al statului este de părere că, prin acest anunț, ”politica externă a României este dăncilizată”, dar și că ”Dragnea şi Dăncilă au nesocotit interesele României pentru un zâmbet primit peste ocean”.

”După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă şi-a adus aminte că titularul politicii externe este Preşedintele României iar o ambasadă se poate înfiinţa numai prin decret prezidenţial.
Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în condiţiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat şi respectat şef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă şi un mare prieten al României.
Dragnea şi Dăncilă au nesocotit interesele României pentru un zâmbet primit peste ocean şi acest lucru îl spun eu, un politician care susţine, respectă, admiră şi iubeşte Israelul şi poporul său.
De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării.
Mare ticăloşie”,
a mai scris Traian Băsescu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei ”şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, şeful Executivului a declarat duminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale.

În consecință, Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei îşi anulează vizita pe care o avea planificată în România după ce premierul Viorica Dancilă a anunţat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *