Skip to content
Politică

Traian Băsescu: Oameni buni, o spun fără ezitare – în parteneriatul public- privat se poate FURA NECONTROLAT!

pressalert

Traian Băsescu demască din nou “ticăloșiile” Guvernului. Fostul președinte arată cum lasă PSD-ul lui Liviu Dragnea să se “fure necontrolat” prin parteneriatul public – privat de construcție de autostrăzi, în condițiile în care România nu a cheltuit fondurile europene.

“Măi ticăloşilor, avem 43,5 miliarde euro !

Aflu din informaţiile de la guvern că în turneul său în ţările arabe, dincolo de ai invita pe şeici să are pământul, să mulgă vaca şi să tundă oaia, Viorica i-a invitat pe şeici să pună banii pentru construcţia de autostrăzi în parteneriat public – privat.
Mai mult consilierul Vioricăi, domnul Darius Vâlcov ca de altfel şi şeful său Liviu Dragnea, ne vorbesc tot timpul despre construcţia de autostrăzi în România prin parteneriat public – privat .

Oameni buni, o spun fără ezitare: nu există varianta mai eficientă ca o ţară să fie jefuită legal dar şi ilegal decât parteneriatul public – privat în construcţia de autostrăzi.

În astfel de investiţii costul de finanţare al investiţiei este foarte ridicat pentru că este vorba despre credite comerciale luate pe termene relative scurte, cu dobânzi ridicate şi cu perioade de graţie foarte scurte sau inexistente, credite care trebuiesc “rostogolite” la fiecare 5 – 7 ani cu costuri foarte ridicate.

În parteneriatul public – privat poate fura aproape necontrolat şi constructorul care finanţează investiţia prin credite comerciale şi compania beneficiară care trebuie să acopere din bugetul de stat sumele neîncasate lunar sau trimestrial din taxele de autostrada, în timp ce utilizatorul de autostrada (conducătorul auto) plăteşte taxe de acces nepermis de mari şi uneori din ce în ce mai mari.

În aceste condiţii mă întreb, de ce parteneriat public – privat, când avem la dispoziţie miliarde de euro bani nerambursabili de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii.
Mai mult, pentru a-şi satisfice clientele din teritoriu, guvernul a dat frâu liber administraţiilor locale să ia credite de angajament garantate de stat pentru drumuri , canalizare, apă curentă şi reţele de gaze când de fapt România are la dispoziţie sume enorme nerambursabile de la Uniunea Europeană, sume care nu sunt utilizate”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Mai mult, pentru a suplini ineficienţa sistemului de educaţie românesc, dar şi slaba capacitate administrative, Uniunea Europeană a alocat miliarde de euro pentru calificarea forţei de muncă .

Fostul președinte enumeră și sumele alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2014 -2020 :
1.Program Operaţional Infrastructură Mare-9,42 miliarde euro ;
2.Program Operaţional Regional – 6,70 miliarde euro ;
3.Program Operaţional Dezvoltare Rurală – 8,10 miliarde euro ;
4.Program Capital Uman – 4,33 miliarde euro .
T O T A L – 28,55 miliarde euro .

“Deci, din totalul de 43,5 miliarde euro alocaţi României (incluzând subvenţia pentru agricultură) pentru perioada 2014 – 2020, 28,55 miliarde euro sunt destinate infrastructurii naţionale, infrastructurii locale, infrastructurii rurale dar şi suficienţi bani pentru calificare sau recalificarea personalului. Sunt bani nerambursabili puşi la dispoziţia României, bani pe care guvernul Dăncilă nu vrea să-I cheltuiască, în schimb, Viorica, Vâlcov şi Dragnea vor să facă investiţii prin extrem de costisitorul şi dubiosul sistem de parteneriat public – privat .
Oare cât de ticălos trebuie să fii ca şi guvernant ca să respingi utilizarea banilor europeni nerambursabili?”, conchide Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *