Skip to content
Puterea Știrilor Video

Traian Băsescu propune organizarea unor caravane de vaccinare în mediul rural: Merge omul la bodegă, îl rogi să facă și vaccinul

Inquam Photos/Octav Ganea

Principala problemă a campaniei de vaccinare din România este lipsa centrelor de imunizare din mediul rural, spune fostul președinte al României, Traian Băsescu. Invitat la Puterea Știrilor, actualul europarlamentar PMP este de părere că printre soluțiile accelerării procesului de imunizare anti-Covid ar fi înființarea caravanelor de vaccinare care să străbată satele României, dar și organizarea centrelor de vaccinare în cadrul marilor companii.

„Nu știu dacă vom ajunge la 5 milioane de vaccinați cu ambele doze până la 1 iunie, dar este clar că s-au făcut progrese, este clar că renunțarea la vaccinare strict în ordinea stabilită pe platforme a dat un impuls procesului de vaccinare și, cu cât este mai mare relaxarea și cu cât sunt mai mici constrângerile pentru a ajunge la un centru de vaccinare, cu atât se vor vaccina mai mulți. 

Dacă avem o problemă, atunci aceasta este în mediul rural, unde sunt doar 200 de centre de vaccinare deschise, în condițiile în care sunt 2.865 de comune. Aici probabil vor trebui organizate caravane de vaccinare. Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat și a început să fie furnizat statelor. Acest vaccin se face într-o singură doză, astfel încât nu este nevoie de rapel, deci cred că asta este soluția cea mai bună pentru mediul rural, și nu aș ascunde că ar fi foarte binevenite multe caravane de vaccinare duminica, după ce ies oamenii de la slujbă, merg și la bodegă și prin comună, și așa îi rogi să facă vaccinul.

Cred că trebuie să aibă loc discuții cu directorii marilor companii care pot organiza centre de vaccinare chiar în companie, spre exemplu la Ford la Craiova sau la Dacia, sau la Astra-Arad. De asemenea s-ar putea organiza în marile companii IT, cum avem în București Orcale unde sunt 2.000 de tineri care lucrează la programe IT, asta ar fi o soluție. Așa cum Guvernul a găsit înțelegere cu Biserica anula cesta, sunt convins că pot găsi înțelegere și cu directorii pentru organizarea acestor centre, pentru că de altfel, toți conducătorii de companie ar vrea să își știe toți angajații vaccinați”, spune Băsescu.

De asemenea, acesta susține că informarea populației prin call center-urile anumitor instituții în legătură cu centrele de vaccinare ar fi o strategie bună ce ar accelera campania de vaccinare.

„Aș mai face un lucru: acele call-center-uri inverse care sunt de la cetățeni la instituție și aș face prin intermediul Ministerului Sănătății, call-center-uri de la instituție la cetățeni: Domnul X nu v-ați vaccinat, nu ați vrea să mergeți la vaccinare, pentru că uitați, aveți un centru de vaccinare foarte apropiat de dumneavoastră și avem doze Pfizer, Moderne, Astrazeneca și vă rugăm să mergeți să vă vaccinați spre binele dumneavoastră. Trebuie făcut și drumul invers, de la instituții către cetățeni”, conchide Traian Băsescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *