Skip to content
Politică

Traian Băsescu vorbește despre consecințele mutării ambasadei la Ierusalim INTERVIU

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă anunța la Washington mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim. Anunțul a stârnit reacții adverse, președintele Klaus Iohannis condamnând decizia luată fără consensul deplin al puterii executive. Situația este una destul de complicată și pune statul român în poziția de a alege între viziunea Uniunii Europene și cea a Statelor Unite. În Uniunea Europeană și-ar dori să acționeze pe o singură voce în această privință, refuzând ferm mutarea ambasadelor statelor membre la Ierusalim, Statele Unite, sub administrația Trump a decis să rupă politica echilibrului delicat în privința relațiilor israeliano-palestiniene și să mute ambasada la Ierusalim.

Fostul președinte Traian Băsescu a precizat pentru PSNews.ro care ar putea fi consecințele acestei decizii și cum ar fi trebuit să se poziționeze România în viziunea sa, în situația de față.

„În politica externă totul este posibil, numai că este foarte important când o faci, cum o faci şi care sunt avantajele şi dezavantajele. Nimic nu e imposibil în politica externă, dar ce a făcut Guvernul prin doamna Dăncilă este o mare prostie. De ce?

În primul rând nu a fost o corelare între poziţia Guvernului şi a titularului de politică externă, care este preşedintele României. Ca să muţi ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim îţi trebuie un decret emis de preşedintele României, ori cum te angajezi tu la schimbarea ambasadei fără să ai acordul preşedintelui?

Doi, suntem într-un moment în care România vrea să primească voturile majoritare ale statelor membre ONU să obţină un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Cum credeţi că va mai primi România măcar un vot de la Ţările Arabe şi sunt multe?

Trei, sunt 50 de ani de politică externă echilibrată în care România a fost un bun partener şi un partener credibil şi pentru lumea arabă şi pentru palestinieni şi pentru Israel, în momentul de faţă nu mai suntem un partener credibil pentru lumea arabă şi ok, îţi poţi asuma o asemenea atitudine, dar cât eşti de util Israelului în momentul de faţă în condiţiile în care nu se va realiza promisiunea pentru că preşedintele are cu totul alt punct de vedere, deci doar ai stârit un scandal, te-ai decredibilizat, după care nici nu rezolvi problema”, a declarat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că este posibil să urmeze repersursiuni economice.

„Suntem în situaţia în care nu foloseşte nici Israelului, dimpotrivă, i-am făcut un rău.

 În primul rând Israelul a pierdut un partener credibil care putea pendula oricând între Tel aviv şi Ramala sau Liga Arabă. Acum nu mai vine nimeni şi riscul ca după această gogoaşă de politică externă este ca statele arabe să nu se limiteze doar la a întrerupe într-un fel sau altul relaţiile la nivelul cel mai înalt. Iată regele Abdullah care este cel mai credibil şef de stat din lumea arabă. Îl cunosc foarte bine, m-am întâlnit de multe ori cu domnia sa, este o mare personalitate a lumii arabe. Şi-a anulat vizita în România. Preşedintele Senatului trebuia să meargă în Maroc, a fost anunţat că Senatul amână pentru o altă dată vizita preşedintelui Tăriceanu în Maroc.

Problema este că s-ar putea să urmeze repercursiuni economice, spre exemplu ce s-ar întâmpla dacă Egiptul care importă între 3 şi 5 milioane de tone de grâu de la noi ar spune nu mai luăm din România, luăm din Ucraina şi multe altele se pot întâmpla. Noi avem după Uniunea Europeană care e primul partener, al doilea partener sunt ţările arabe”, a mai adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *