Skip to content
Politică

Traian Băsescu vrea să solicite oficial cetăţenia moldovenească după alegerile din Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că după alegerile din Republica Moldova va efectua o vizită de rămas-bun în această ţară, ocazie cu care va depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei moldovene.

„Da, categoric da (îşi va lua cetăţenia R. Moldova – n.r.). Am şi vorbit cu domnul preşedinte Timofti zilele trecute pe această temă şi am stabilit că, după alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie cu care este şi vizita de rămas-bun, şi voi depune cererea pentru a dobândi cetăţenia Republicii Moldova”, a spus Băsescu, la postul public de televiziune din ţara vecină, Moldova 1.

El a susţinut că are un mare „suporter” în a obţine cetăţenia acestei ţări în basarabeanul Eugen Tomac – coordonatorul campaniei prezidenţiale a candidatului PMP, Elena Udrea. „Nu am uitat şi cu certitudine ar fi pentru mine o mare onoare să primesc şi cetăţenia Republicii Moldova”, a afirmat şeful statului.

Băsescu a arătat că obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova reprezintă un simbol. „Este un gest simbolic, dacă autorităţile din Republica Moldova vor dori să o facă, pentru că eu pot să cer, dar trebuie să îmi şi aprobe cineva cetăţenia”, a conchis el.

Preşedintele Băsescu a mai declarat că în sufletul său şi-ar dori mult unirea României cu Republica Moldova, dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă românii din cele două ţări vor vrea.

„Eu sunt mai puţin interesat de ce cred unii şi alţii în Occident. Eu am spus-o cinstit şi, de regulă, oamenii cinstiţi trebuie luaţi aşa cum sunt. În sufletul meu, mi-aş dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunţ la teoria că suntem un popor în două state independente. Dar, acest lucru nu se face nici cu forţa, nici cu amăgiri, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de la ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru. Când majoritatea românilor din cele două ţări vor dori să fie o singură ţară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitaţi-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu şi nu o spun eu, dar nemţii au vrut şi cei din RDG şi cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condiţiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetăţenii celor două ţări vor decide”, a spus Băsescu, la TV Moldova 1, întrebat dacă mai crede cineva din Occident că e posibilă unirea României cu Republica Moldova.

El a adăugat că nu exagerează când spune aceste lucruri, pentru că îi iubeşte pe români, de la frontiera de vest a României până la Nistru, inclusiv pe românii din Transnistria. „În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două ţări româneşti, ştiu că în Republica Moldova nu este acelaşi sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens”, a menţionat Băsescu.

5 comentarii la “Traian Băsescu vrea să solicite oficial cetăţenia moldovenească după alegerile din Moldova

  1. Domn’ presedinte, e aproape rau Moldova, va gasesc astia imediat. Fugi unde vezi cu ochii cat mai departe, in Siberia, Somalia, ori irak

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *