Traiul în România, încercare din ce în ce mai grea. Șomeră: „Cheltuielile cresc, salariile rămân pe loc

Sursa foto: anofm.ro

Un loc de muncă în străinătate, fie și sezonier, a devenit soluție pentru mulți români care nu mai reușesc să-și drămuiască banii câștigați în țară. Salariul din România nu mai ajunge nici pentru susținerea cheltuielilor de zi cu zi, se plâng persoanele care își caută de lucru.

Să găsești un loc de muncă astfel încât salariul câștigat să-ți permită un trai decent este o încercare din ce în ce mai grea pentru români, chiar dacă pe piața forței de muncă job-urile vacante sunt încă din belșug. Angajatorii se plâng de faptul că nu-și găsesc muncitorii calificați de care ar avea nevoie, în timp ce muncitorii se plâng de faptul că nu reușesc, cu salariul care li se oferă, să-și mai acopere cheltuielile. Este motivul pentru care în continuare românii de rând se uită la variante de lucru peste hotare, chiar dacă și din străinătate vin semnale că „nu mai e ce-a fost”.

Cei mai mulți pleacă în străinătate prin cunoscuți care fie lucrează acolo, fie au lucrat. Alții contactează firme de mediere și chiar și serviciul public de ocupare, care oferă intermediere pentru locuri de muncă în străinătate prin rețeaua EURES.

La Bursa forței de muncă pentru absolvenți, desfășurată recent la Slatina, am stat de vorbă cu Monica, o tânără de 37 ani, mamă a doi copii, în prezent șomeră. Spune că a lucrat de la 17 ani și că nu-i e frică de muncă. A terminat un liceu cu profil servicii, după liceu a urmat cursurile unei școli sanitare postliceale, a mai făcut diverse alte cursuri de calificare. A lucrat multă vreme într-o fabrică de confecții, au urmat și alte locuri de muncă. De la ultimul loc de muncă, un restaurant, a fost nevoită să plece din cauza unor probleme medicale pe care nici acum nu le-a rezolvat în totalitate.

Nu sunt nici acum foarte bine, dar am tratament. Acasă nu mai pot rămâne, pentru că nu ne descurcăm. Soțul este plecat în afară de aproape patru ani, însă ce câștigă ne ajunge strict să plătim ce avem de plătit, nu rămâne niciodată nimic”, spune Monica.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: