Transelectrica și-a cumpărat mai multă energie la preț reglementat pentru 2024

Sursa foto: Pixabay

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a cumpărat curent electric pentru consumul său propriu tehnologic (CPT) aferent anului în curs la preț reglementat de 450 lei/MWh, prin intermediul mecanismului de achiziție centralizată (MACEE), cantitatea achiziționată astfel fiind mai mare decât cea contractată la începutul lui 2023.

Potrivit legislației prin care a fost impus mecanismul începând de anul trecut, câțiva dintre cei mai mari producători de profil sunt obligați să-și vândă energia produsă disponibilă către operatorul pieței, OPCOM, la preț fix de 450 lei/MWh, iar acesta o redistribuie mai departe, la același preț, furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor de energie, precum și operatorului de transport și sistem Transelectrica.

Transelectrica a încheiat recent un contract anual MACEE cu OPCOM pentru anul în curs.

Valoarea estimată a contractului este de 407,6 milioane lei, pentru o cantitate de energie de 761.310 MWh. Valoarea se poate actualiza lunar în funcție de cantitatea suplimentară prognozată, conform Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (OUG 153/2022).

Compania are de achitat anual tariful de administrare, iar lunar – tariful perceput de OPCOM pentru prestarea activității de achizitor unic pe MACEE. Pentru încheierea contractului, Transelectrica a depus o scrisoare de garanție bancară în valoare de 5,5 milioane lei.

Achiziția anuală din MACEE din 2023 a Transelectrica a fost mai mică, de 714.402,3 MWh, din care a rezultat o valoare a contractului de 382,5 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, companiile de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie electrică din România, s-au angajat să livreze anul acesta cantități mai mari de curent la preț reglementat de 450 lei/MWh decât în 2023, pe baza prognozelor proprii de producție și a contractelor ″la liber″ cu livrare în 2024 încheiate până la finalul anului trecut, care le lasă la dispoziție mai multă electricitate pentru sistemul reglementat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: