Skip to content
Economie Societate

Transgaz va putea semna acordul de interconectare cu Ucraina

Transgaz va putea semna curând contractul de interconectare cu Ucraina care să respecte legislația europeană, statul vecin fiind pe cale să aibă un operator independent de sistem de transport al gazelor, care ar urma să opereze de la 1 ianuarie 2020, după ce autoritatea de reglementare a energiei de la Kiev a aprobat un proiect de certificare a acestuia.

Anunțul a fost făcut de compania națională de gaze din Ucraina, Naftogaz, din care se va desprinde noul operator. Interesant este că, în aceeași zi, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul său un proiect de ordin referitor cadrul legal necesar asigurării cu gaze naturale din import atât dinspre Ucraina cât și dinspre Bulgaria în perioadele de vârf de consum, scrie profit.ro.

Înființarea noului operator de sistem independent ucrainean va permite alocarea de capacități pe bază de licitație. Ceea ce va permite ca tranzitul gazelor rusești către România, Republica Moldova și Balcani să rămână același, prin Ucraina, chiar și în eventualitatea, tot mai probabilă, a nesemnării unui nou acord între Gazprom și operatorul de transport ucrainean. Singura deosebire va fi aceea că tarifele de transport nu vor mai fi plătite de vânzător (Gazprom), ci de cumpărători, punctele de livrare fiind stabilite pe granița ucraineană. Însă pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, Transgaz trebuie să semneze în prealabil un contract de transport prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale.

ANRE a motivat publicarea proiectului în urma finalizării și semnării de către Transgaz a unui act adițional la Acordul de interconectare cu Bulgartrangaz, acord care permite realizarea fluxului bidirecțional. Numai că un acord similar trebuie semnat ci operatorul de sistem din Ucraina, care este stat terț al Uniunii, și cu care în prezent este semnat doar un acord tehnic. Însă pentru acest lucru, independența Gas TSO va trebui să fie avizată pozitiv de Secretariatul Comunității Energetice. Potrivit Platts, autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a acordat noului operator, Gaz TSO (GTSOU) o certificare preliminară și a trimis o copie Secretariatului Comunității Energetice pentru confirmare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *