Skip to content
Magazin

Transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală, concerte, reportaje, filme şi ediţii speciale, în oferta televiziunilor în zilele de Paşti

Transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Prohodului Domnului, la TVR1, ediţie specială „România, te iubesc!” cu părintele Constantin Necula la Pro TV, Mircea Dinescu are invitaţi speciali La Portul Cetate, duminică, la Prima TV sunt câteva oferte ale televiziunilor pentru Sărbătorile Pascale.

TVR1

TVR 1 oferă telespectatorilor cele mai importante slujbe religioase oficiate de Paşti la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Vineri, sâmbătă şi duminică, Andrei Victor Dochia, alături de echipa sa şi invitaţi la „Universul credinţei”, va prezenta ediţii speciale ale emisiunii ce oferă o perspectivă aparte asupra spiritualităţii creştine, pe 30 aprilie, la ora 18.30, când românii pot urmări, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Prohodului Domnului.

În seara de Înviere, pe 1 mai, începând cu ora 23.10, va fi o ediţie specială „Universul credinţei” la TVR 1, dar şi la TVR Moldova şi TVRi, de asemenea, în direct de la Catedrala Patriarhală, Slujba Învierii, oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În Vinerea Mare, la ora 21.00, în ediţia specială „Izolaţi în România” de la TVR 1, vedem cum primesc lumina şi electricitatea oameni de 80 de ani care, până acum, au văzut lumea doar în lumina zilei sau a lămpii. Emisiunea se transmite simultan şi în afara ţării, la TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Două ediţii speciale „Tezaur folcloric” propun o premieră: reconstituirea Sărbătorii de Paşti, de la costumul tradiţional purtat în zilele de Paşti, până la produsele şi preparatele culinare specifice şi manifestări religioase moştenite din generaţie în generaţie, duminică, de la ora 12.20.

Cristi Tabără prezintă o emisiune specială „Exclusiv în România”, pe 2 mai, de la ora 16.00, la Şirnea. El va merge acasă la Charlie Ottley, realizatorul britanic de film care îşi dedică timpul salvării patrimoniului românesc şi mediatizării frumuseţilor României.

În seara de Paşti, Iuliana Tudor lansează competiţia propriu-zisă a sezonului 6 „Vedeta populară”, invitând în scenă primii cinci concurenţi selectaţi. Şi tot Iuliana Tudor şi echipa ei se vor afla „La masa de Paşti” cu reprezentanţii generaţiei de aur a folclorului românesc, luni, pe 3 mai, de la 14.30, la TVR 1 sau TVR Internaţional.

De la ora 21.10, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul „Ştefan Vodă” şi maestrul Nicolae Botgros spun „Povestea Lupilor”. Spectacolul este preluat şi la TVRi, simultan, iar TVR Moldova îl difuzează tot pe 3 mai, de la ora 23.00.

TVR2

TVR 2 a pregătit o serie de filme potrivite pentru întreaga familie. Vineri, 30 aprilie, de la ora 17.10, copiii vor afla „Povestea lui Blue”, cel mai bun prieten al unui băiat orfan, în timp ce adulţii pot viziona, de la ora 20.10, producţia TVR „Meşterul Manole” de Lucian Blaga, un teleplay nominalizat la categoria „cel mai bun spectacol de teatru tv” la ediţia din 1994 a premiilor UNITER.

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 20.10, TVR 2 aduce în premieră cea mai nouă poveste despre Noe şi sarcina sa de a construi „Arca vieţii”. Filmul artistic din 2015, în regia lui Kenneth Gleenan, este realizat de celebrii producători ai BBC One. În prima zi de Paşte, de la ora 20.10, vine „Păcală”, eroul snoavelor româneşti interpretat cu mult har şi umor de Sebastian Papaiani.

Intrăm în atmosfera de Paşte cu documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (vineri, ora 22.10), o incursiune în viaţa unuia dintre cei mai cunoscuţi teologi şi duhovnici ai secolului trecut (programul se difuzează de la ora 21.00 la TVR Moldova).

Tot în Vinerea Mare, telespectatorii  pot urmări Festivalul de la Ljubljana: „We love Mozart” (ora 14.10), concert simfonic susţinut de Orchestra Radioteleviziunii Slovene, înregistrat în iulie 2020.

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 10.00, Daniela Zeca Buzura a pregătit o ediţie de colecţie „Mic dejun cu un campion”, alături de actriţa Adriana Trandafir.

De la ora 15.00, Marina Almăşan dă startul unei ediţii „Femei de 10, barbaţi de 10” dedicată sărbătorii Paştelui, cu folclor şi obiceiuri, realizată în colaborare cu Primaria Municipiului Suceava. Invitaţii speciali vor fi Margareta Clipa, Sofia Vicoveanca şi Nicolae Furdui Iancu alături de fiul său, Tudor (programul se difuzează de la ora 16.00  la TVR Moldova şi TVRi).

Alături de Orchestra Operei Naţionale din Iaşi, Paula Seling a pregătit un „Concert de Paşti” (sâmbătă, 1 mai, de la ora 00.15).

În Duminica Paştelui, începând cu ora 13.00, telespectatorii sunt invitaţi să-i urmărească pe inegalabilii artişti Dem Rădulescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu, Nicu Constantin, Stela Popescu şi alte nume mari la „Gala umorului”, ediţie specială de Paşte (programul se difuzează de la ora 18.30  la TVR Moldova şi TVRi).

Ediţie specială şi la „Drag de România mea!”: Gala „Irina Loghin – 60” duminică, de la ora 15.00. Programul este difuzat simultan la TVR Moldova şi de la ora 16.00 la TVRi.

De la ora 18.00, Irina Păcurariu este la Oradea, acasă la fostul fotbalist Mihai Neşu, la „Reţeaua de idoli”.

TVR 3

În acest an, Sărbătorile Pascale se desfăşoară la TVR 3 sub semnul a două mari repere ale neamului românesc: Mănăstirea Voroneţ, la aniversarea a 533 de ani de la înfiinţare şi 30 de ani de la redeschiderea „Capelei Sixtine a Orientului”, şi Mănăstirea Putna, în anul când se împlineşte un secol şi jumătate de când Eminescu o numea „Ierusalimul Neamului Românesc”.

În Vinerea Mare, de la ora 10.00, emisiunea „Spirit şi Credinţă” de la TVR Cluj propune un popas la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, iar TVR Târgu Mureş ne invită, de la ora 14.00, la  Concert de Operă sacră la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Sâmbătă, 1 mai, ora 12.00, TVR Timişoara propune cântece bisericeşti la „Cantecul de acasă” şi îl are invitat pe IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.  Urmează, la ora 13.00, soprana Alexandra Coman cu un recital în Biserica Sfântul Elefterie din Bucureşti cu „Pieta, Signore!” – A. Stradella. De la ora 13.15, frumuseţea eternă a Voroneţului este reflectată la emisiunea „Academia Română – prezentul continuu” despre expoziţia dedicată Voroneţului la Biblioteca Academiei Române.

De la ora 23.10, la „Universul Credinţei”, va fi trasnmisă Slujba Învierii Domnului săvârşită la Patriarhia Română, precum şi în mai multe mânăstiri din ţară: la Mânăstirea Comana (jud.Giurgiu), la Mânăstirea Pasărea (jud.Ilfov), la Mânăstirea Golia (jud.Iaşi), la Mânăstirea Nicula (jud.Cluj) şi la Mânăstirea Sfântul Iosif de la Partoş (jud Timiş).

În Duminica Paştelui, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii „Spirit şi credinţă” realizată de TVR Craiova, va vorbi Î.P.S. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei,  iar de la ora 12.00, va fi transmisă „A doua înviere”, în direct de la Catedrala Patriarhală.

În seara de Paşti, la ora 20.00, la Teatrul Naţional de Televiziune, este programat un spectacol semnat Alexander Hausvater, „Mazurka”. La ora 21.30, la TVR 3 va fi difuzat un concert inedit, „Clopotele Bucovinei”, iniţiativă a Consiliului Judeţean Suceava, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Urmează un dialog muzical între Radu Zaplitnii şi Andrei Oloieri, doi virtuozi ai acordeonului, în producţia TVR Iaşi, „Emoţii la bază”. Un ansamblu aparte în lumea muzicală, „La Grande Chapelle Madrid”, încheie programul cu un nou concert de excepţie de la Festivalul George Enescu 2019.

Pro TV

Pro TV prezintă o ediţie specială „România, te iubesc!”, duminică, de la ora 18.00.

Alex Dima a stat pentru câteva zile alături de părintele Constantin Necula şi a observat felul în care interacţionează cu oamenii. Sunt ani buni de când preotul umblă prin lume şi vorbeşte despre Dumnezeu. S-au adunat peste 500 de conferinţe pe care le-a ţinut până acum, în diferite colţuri ale lumii, acolo unde a fost chemat şi oamenii au avut nevoie de el.

„Paştele este sărbătoarea bucuriei şi speranţei! Trăim vremuri în care, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii. In duminica Învierii, vă prezentăm o ediţiei de suflet „România, te iubesc!”. Stăm de vorbă cu părintele Constantin Necula, il urmărim în conferinţele pe care le susţine prin ţară. A parcurs până acum mai bine de un milion de kilometri şi a susţinut peste 500 de conferinţe. Are darul de a traduce Scripturile şi dogma pe inţelesul oamenilor. Discutăm despre căile prin care ne putem întâlni cu noi şi cu Dumnezeu, despre moarte şi Înviere, despre aproapele nostru. Cum putem fi mai buni, mai împăcaţi, dar şi cum să ne rugăm”, a spus Alex Dima.

Kanal D

De sărbători, Kanal D aduce în faţa telespectatorilor ediţii speciale ale emisiunilor  „Asta-i România!”, „Teo Show” şi „ROventura”.

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 15.00, „ROventura” prezintă o ediţie de poveste, difuzată de la ora 15.00, în care Andreea Stravoiu şi George Mihai ajung la Iaz, în Sălaj, acolo unde tânăra Ligia Bodea şi-a clădit un leagăn de adâncă spiritualitate şi bune obiceiuri. Fiecare masă în casele de la Iaz este în sine o lecţie despre trecut.

Duminică, în prima zi de Paşte, telespectatorii vor putea urmări la „Asta-i România!”, difuzată de la ora 14.30, o ediţie specială – despre oameni speciali care sfinţesc locul. Echipa emisiunii “Asta-i România!” ajunge la Mănăstirea Marcus pentru a o cunoaşte pe măicuţa Serafima – mama a 16 fete – pe multe dintre acestea le-a luat din maternitate, unde au fost abandonate, le-a adoptat şi le-a crescut ca pe propriile fiice. Pentru 16 fetiţe abandonate în urmă cu mulţi ani, acest loc a devenit „acasă”. În 20 de ani a crescut în mănăstire peste o sută de copile – cu care ţine acum legătura şi de care este foarte mândră.

Tot în ediţia de duminică a emisiunii “Asta-i România!”, telespectatorii vor fi martorii unei poveşti impresionante. La Chinari, în Mureş, şi-a găsit locul o familie exotică de africani veniţi tocmai din Zimbabwe.

Luni, în a doua zi de Paşti, în emisiunea “Teo Show” de la ora 15.00, Vladimir Drăghia şi Alice, împreună cu fetiţa lor vor veni în platoul emisiunii pentru a povesti cum au petrecut Paştele. Tot în emisiunea „Teo Show”, Maria Cârneci şi Daniela Condurache fac echipa cu Omar şi Black Matias, într-un quiz cu întrebări capcană, un moment presărat cu hohote de ras şi duete neaşteptate.

Prima TV

Mircea Dinescu pregăteşte, pentru duminica Paştelui, o serie de live-uri la Prima TV, cu invitaţi speciali, muzică şi tradiţii. Sub numele „Poezie şi delicateţuri”, la Portul Cultural Cetate, el îi va avea invitaţi pe folcloristul Grigore Leşe, jurnalistul Radu Banciu şi naista Oana Lianu.

Transmisiunile în direct vor începe de la ora 10.30, iar telespectatorii vor urmări pregătirile şi preambulul transmisiei de la ora 13.00. La malul Dunării, Mircea Dinescu va invita telespectatorii să i se alăture într-o poveste a gusturilor şi a vechilor reţete boiereşti. Mielul la proţap, umplut cu mirodenii, gătit în stilul Evului Mediu, va fi felul principal pe care poetul îl va servi oaspeţilor săi. Vor fi gătite şi scoici cu orez şi legume şi nu vor lipsi vinurile din soiurile autohtone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *