Sunt tensiuni pe Dunăre între Serbia şi România după ce autorităţile de la noi au blocat un transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Informaţiile au fost făcute publice de jurnaliştii din Serbia, care spun că ţara lor ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova. Autorităţile române au interceptat însă transportul şi au confiscat armamentul, scrie digi24.ro.
Presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.
Ministerul Afacerilor Externe gestionează monitorizarea acestor transporturi. MAE nu a lămurit deocamdată în baza cărei legi a fost oprit convoiul militar.
Câteva informații-cheie pentru a descifra cazul Gavriș. Șantajul USR la ministrul Bode
STS, precizări care scot la lumină erorile din campania de vaccinare. Platforma, „pusă în producție” pe 28 decembrie, dată la care Guvernul anunța că e „operațională”
Injectați cu ser fiziologic în loc de vaccin. Dr. Radu Țincu: O eroare medicală impardonabilă!
Scandal la ONU: Fost ministru în Guvernul Cioloș, acuzat de rasism și discriminare
O nouă ședință tensionată a coaliției de guvernare. Temele „fierbinți” care au încins spiritele în interior
Pe de altă parte, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia așteaptă să primească de la Rusia, cu titlu gratuit, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare. „Urmează să primim cadou zece astfel de vehicule”, a afirmat președintele Serbiei. Vucic a precizat că Serbia a primit deja până acum de la Rusia șase vehicule BRDM-2 modernizate, care sunt de mare ajutor consolidării capacităților combative ale armatei.
În decembrie 2016, Rusia a donat guvernului sârb și șase avioane de vânătoare MiG-29 și a extins la 14 ani serviciile de întreținere pentru flota de MiG-uri a Belgradului, scrie seenews.com.
Serbia menține legături politice strânse cu Rusia și refuză să se alăture sancțiunilor economice occidentale împotriva Moscovei. Belgradul a început negocieri de aderare la UE, dar, spre deosebire de alte state balcanice, nu dorește să intre și în NATO.