Skip to content
Economie

Tranzacție majoră: Engie preia un distribuitor controlat de Gazprom

mondial-paris.com
" "

Grupul francez Engie va prelua distribuitorul de gaze Wirom Gas din București, controlat astăzi de Gazprom cu 51,1% și unde Engie deține o participație de 48,8%, tranzacția fiind analizată de Consiliul Concurenței. În 2017, cu peste 100 de angajați, Wirom a avut afaceri de 57,6 milioane lei, cele mai mari din ultimii zece ani, dar a intrat pe pierderi pentru prima dată în acești zece ani, cu un minus de 4,7 milioane lei.

Compania, pe piață din 1994, asigură furnizarea cu gaze pentru Turnu Mǎgurele, Alexandria, Oltenița, Giurgiu, Corabia.

Engie România, fosta GDF Suez România, este controlată de grupul francez omonim și a consemnat în 2017 un profit net de 337,24 milioane lei, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2016, la o cifră de afaceri de circa 5,07 miliarde lei, cu peste 8% mai mare față de anul anterior.

Businessul de distribuție de gaze, derulat prin filiala Distrigaz Sud Rețele, a avut în 2017 un profit net de 123,17 milioane lei, în scădere de la 127,65 milioane lei în anul anterior,  și o cifră de afaceri de 1,24 miliarde lei, în creștere față de 1,14 miliarde lei în 2016, informează profit.ro. 

Pe lângă furnizarea și distribuția de gaze, Engie mai este activă pe piața românească în producția, furnizarea și tradingul de energie electrică, deținând două parcuri eoliene, în domeniul serviciilor energetice, precum și în sectorul proiectării și ingineriei pentru industria energetică.

În vara anului trecut, Engie a cumpărat 60% din acțiunile companiei brașovene Flashnet, dezvoltor de sisteme inteligente de gestionare a energiei pentru orașe, cu intenția de a-și consolida poziția pe piața de iluminat public inteligent.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *