Skip to content
Politică

Tranziția către ”energia verde”, în viziunea Guvernului Ciucă: schimbări importante în domeniul energetic

enlit.world

Guvernul format de PSD, PNL și UDMR își asumă mari obiective în domeniul tranziției ecologice și propune numeroase schimbări în domeniu energetic din România. Ministerele se angajează să finanțeze proiecte care pot aduce mari investiții în țara noastră în următorii ani. Chiar dacă România nu are un minister pentru tranziția ecologică, cum are spre exemplu Italia, responsabilitățile sunt împărțite între Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și altele, în funcție de proiectele de finanțare.

Energie verde

Guvernul condus de Nicolae Ciucă are marea ambiție de a face tranziția la energia din surse regenerabile și pregătește numeroase investiții. Mai multe centrale din țară vor trece de la lignit (cărbune) la gaze naturale pentru a reduce emisiile CO2. Complexul Energetic Oltenia va face această schimbare în următoarea perioadă, dar va avea și parcuri fotovoltaice de 700 MW, promit PSD, PNL și UDMR în programul de guvernare.

Hidroelectrica are pregătite mari investiții și vrea să construiască noi hidrocentrale, care sunt considerate ecologice: „Proiecte hidroenergetice noi cu o valoare estimată totală de 17,933 miliarde lei, o putere instalată totală de 713,62 MW și o producție medie anuală de 3.396,79 GWh/an, din care menționăm finalizarea investițiilor aflate în stadiu avansat de execuție, sistate în prezent: Amenajarea Hidroenergetică (AHE) a Râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, AHE Răstolița, AHE Cerna Belareca, AHE a Râului Olt pe sectorul Cornetu-Avrig. Treapta Câineni, Racovița și treapta Lotrioara”.

De asemenea, Hidroelectrica va produce și ea energie din surse regenerabile, iar guvernul vrea parcuri eoliene offshore și fotovoltaice:

– „Capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene onshore și offshore cu o putere instalată totală cuprinsă între 300 MW și 500 MW pentru fiecare variantă, în funcție de rezultatul studiilor de fezabilitate;

– Capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o putere instalată totală de circa 50 MW-100 MW, în funcție de rezultatul studiilor de fezabilitate”.

Transelectrica are pregătite mai multe investiții în energie din surse regenerabile: „Proiectul se va realiza printr-o nouă centrală electrică eoliană CEE de 300 MW offshore, o nouă centrală hidroelectrică CHE Islaz – 30 MW, pe râul Olt, aproape de vărsarea în Dunăre, cu capacitate de pompaj de 24 MW, o nouă linie electrică aeriană LEA 400kV”.

Extinderea rețelei de gaz este esențială pentru România, chiar dacă gazul nu e cel mai prietenos pentru mediu. Numai că trecerea la încălzirea pe gaze va reduce foarte mult tăierea pădurilor din țară, deoarece în prezent avem în continuare multe locuințe care au nevoie de lemne pentru a se încălzi iarna. Programul de guvernare al celor 3 partide prevede tocmai această extindere a rețelei de gaze din România.

Tot în domeniul energetic, este prevăzută o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii, care le va ajuta să-și instaleze panouri fotovoltaice și stații de încărcare. Banii vor merge doar către domeniul HORECA: „ Schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului “ELECTRIC UP“ privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp, necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in”.

Hidrogen și transporturi

România vrea să se concentreze și pe hidrogen, în următorii ani, și să investească în cercetare. „La nivelul UE, Alianța pentru hidrogen curat mizează pe accelerarea decarbonizării industriale, iar la nivelul RO este avută în vedere dezvoltarea tehnologiilor și a unei industrii aferente hidrogenului care să focalizeze activitățile de cercetare pe specificul național”.

Hidrogenul este menționat de mai multe ori în programul de guvernare, iar Romgaz va juca și ea un rol esențial în acest domeniu: „Implicarea Romgaz, în proiectul de dezvoltare al unei centrale de producere a energiei electrice pe gaze naturale, energie verde și hidrogen de la Halânga – Centrala Electrică, prin integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producția de hidrogen, prin intermediul unei unități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale (CCGT) cu o capacitate de 150 MW, a unui parc fotovoltaic de 100 MW, precum și a unei unități de producere a hidrogenului”, promite guvernul premierului Nicolae Ciucă.

În domeniul transportului feroviar, guvernul Ciucă vrea să implementeze proiecte pilot pentru locomotive pe bază de hidrogen, proiect deja anunțat în PNRR. „Dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar bazate pe hidrogen prin proiecte pilot”, precizează PSD, PNL și UDMR în programul de guvernare.

Tot la capitolul transporturi, guvernul Ciucă intenționează să descurajeze mijloacele de transport care poluează mediul înconjurător și va propune o nouă taxă: „Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele (camioane) și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice”

Fondul pentru mediu

Chiar dacă Ministerul Mediului ar trebui să aibă un rol esențial în tranziția verde, acesta își asumă proiecte cu o importanță mai scăzută. Procesul de reîmpădurire a 56.000 de hectare rămâne unul dintre obiective, asumat deja în PNRR-ul depus la Comisia Europeană.

Reciclarea va fi o misiune importantă pentru Ministerul Mediului, deoarece vrea „Reducerea cu cel puțin 75% a cantității deșeurilor care ajung în depozitele de deșeuri conforme, din totalul deșeurilor generate, până în anul 2025”.

În schimb, Ministerul Mediului va avea responsabilitatea de a administra fondul pentru mediu și va finanța anumite proiecte pentru reducerea poluării. Este probabil cea mai importantă măsură concretă pe care și-o asumă acest minister în domeniul tranziției verzi. O parte dintre măsurile fondului pentru mediu funcționează deja de câțiva ani. Le menționăm mai jos pe cele care vizează direct mediul înconjurător:

– Rețeaua de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Tranziția către electromobilitate nu poate fi realizată fără o infrastructură de alimentare corespunzătoare.

– Mobilitate ecologică, piste de bicicletă – lansarea celui mai ambițios program de dezvoltare a infrastructurii velo.

– Acordarea de granturi de până la 90% (inclusiv din FE si PNRR) pentru constructia de parcuri fotovoltaice, care sa asigure consumul propriu de electricitate, primariilor si consiliilor judetene, consumul din scoli, spitale, statii de tratare si epurare a apei, iluminat public fiind prioritare. In cazul in care exista limitari din partea UE privind procentul de 90% atunci pentru diferenta dintre 90% si limitarea impusa de UE se acorda credite din Trezorerie pe 100 de ani cu dobanda maxima 1,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *