Skip to content
Puterea Știrilor Video

Traseismul, boala cronică a politicii românești. Sociolog: Din această cauză nu performează administrația publică. Virusează democrația!

PeRol.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu susține că „traseismul politic, de fapt, virusează democrația din România, în sensul că menține constantă oferta politică”. ”Din cauza traseismului politic nu mai alegem răul cel mai mic, alegem cam același rău”, spune sociologul.

Totodată, Dumitrescu atrage atenția că traseismul politic politizează excesiv administrația publică. „Din cauza menținerii acelorași politicieni și acelorași clienți ai acestor politicieni, administrația publică din România nu performează. Instituțiile publice nu lucrează pentru cetățean și lucrează în continuare, mai degrabă, pentru politicienii din România”, este de părere sociologul Lucian Dumitrescu.

„Traseismul politic, de fapt, virusează democrația din România, în sensul că menține constantă oferta politică. Practic, din cauza traseismului politic votăm aceeași oameni. Tocmai asta este și problema, că din cauza traseismului politic nu mai alegem răul cel mai mic, alegem cam același rău, adică apare un efect pervers și anume că din cauza acestui traseism politic și a prezenței pe listele unui partid aflat pe un trend pozitiv, oamenii votează dar nu mai aleg și ăsta este un fenomen electoral specific democraților mai puțin consolidate. Deci, traseismul în politică afectează în mod evident oferta politică din România. Sunt multe alte consecințe ale traseismului politic inclusiv influența nocivă asupra dezvoltării statului de drept. Vedeți, dacă am fi vorbit despre democrație originală sau capitalismul de cumetrie, conceptele pe care le lansa Ion Iliescu în anii ’90, traseismul politic nu mai era o problemă, dar totuși vorbim de Uniunea Europeană, NATO, socialiști europeni, populari europeni, Renew Europe.

Cum se compatibilizează traseismul politic cu aceste valori. Nu există absolut nicio legătură între traseismul politic și aceste valori. Mai mult decât atât, traseismul politic politizează excesiv administrația publică. Chiar l-am urmărit la un interviu, aici la dumneavoastră, pe noul primar al Constanței, pe Vergil Chițac care declara prin august că administrația publică, făcea referire la Constanța, este politizată în proporție de 90%. Acum vreo lună de zile, ministrul Nelu Tătaru spunea că managementul spitalelor publice nu a corespuns în proporție de 80%. Asta ce înseamnă? Înseamnă că din această cauză, a traseismului politic, adică din cauza menținerii acelorași politicieni și acelorași clienți ai acestor politicieni, administrația publică din România nu performează. Instituțiile publice nu lucrează pentru cetățean și lucrează în continuare, mai degrabă, pentru politicienii din România. Și problemele, inclusiv cele cu care ne confruntăm astăzi. Un lucru mi se pare interesant, apropo de traseismul politic. Am citit ieri, pe site-ul psnews.ro, intervenția unui sociolog reputat care spunea că România s-a obișnuit cu traseismul politic și că nu avem ce să-i facem acestui fenomen. În bună măsură așa este, dar s-a obișnuit cu traseismul politic în special o categorie de votanți. Cea trecută de 45 de ani.

Constatăm că, mai ales la europarlamentarele de anul trecut, că a început să crească prezența la vot a tinerilor. Anul trecut, la europarlamentare, au fost în jur de 42% din votanți din categoria 18-44. E greu de spus că ei au venit la vot ca să pedepsească traseismul politic. E clar însă că acești oameni vor o schimbare. Și atâta vreme cât asistăm la acest fenomen al traseismului politic, schimbarea nu este posibilă. Deci, cumva, clasa politică poate fi sancționată de această categorie de votanți tineri, cu studii superioare, oameni care nu mai pot fi păcăliți atât de facil. Cei cu studii medii, cei trecuți de o anumită vârstă s-au obișnuit cu traseismul politic. Deja a devenit un fapt banal în viața lor, o chestiune cotidiană absolut obișnuită. Pentru tineri, chestiunea traseismului politic, și absența evidentă a schimbării în urma unor scrutinuri electorale începe să devină o chestiune din ce în ce mai presantă și de-asta probabil că ies la vot în număr din ce în ce mai mare”. a declarat Lucian Dumitrescu, la Puterea Știrilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *