Skip to content
Politică

Traseiștii racolați la locale vor ”livra” la generale. Cristian Pîrvulescu: Prezența redusă la urne va favoriza partidele care au mai mulți primari

psnews.ro

Analistul și politologul Cristian Pîrvulescu susține că va fi o prezență redusă la urne pe 6 decembrie, din cauza pandemiei, motiv pentru care pot apărea surprize, sondajele de opinie având tendința să supraevalueze numărul celor care vor merge la vot.

„Sondajele de opinie măsoară parțial. Una dintre problemele care apar  în culegerea datelor este supraevaluarea prezenței la vot. Chiar dacă printr-o serie de calcule se poate remedia această situație, rămân în continuare foarte multe date improbabile. Se poate face însă o ierarhizare a partidelor fără să indice procente exacte, și anume o plajă de procente, adică un minim și un maxim pe care partidele l-ar putea atinge, dar nici pe departe o predicție.

Pot spune că ierarhia de la alegerile locale va fi în mare parte respectată, altfel spus mă aștept ca în Parlamentul următor să avem 5 formațiuni politice: PNL pe prima poziție, urmat de PSD, USRPLUS, PRO România, PMP și UDMR la limită. Mă aștept ca prezența la vot să fie chiar mai mică ca în 2016, din cauza pandemiei.

Depinde de mobilizare, de campanie, dacă oamenii vor deveni nervoși sau nu, de Diaspora. Sunt foarte multe necunoscute și asta mă face să cred că prezența va fi semnificativ mai mică decât în 2016, în plus oamenii sunt obosiți: europene, prezidențiale, locale… Într-un an și jumătate, acesta este al 4-lea ciclu de alegeri și oamenii sunt obosiți.

Mă aștept ca prezența la vot să fie între 35 și 40%. Va fi o prezență mică care favorizează partidele care au organizație și acum înțelegem de ce PNL a făcut eforturi atât de mari să obțină un rezultat cât mai bun, adică a preluat primari prin traseismul de care a fost acuzat. Au preferat această metodă și au ajuns să își îmbunătățească în mod semnificativ situația locală, să aibă un număr semnificativ mai mare de primari.

PSD va rămâne primul partid ca număr de primari, dar a pierdut totuși un număr semnificativ de primari față de 2016. Insist pe primari pentru că ei vor mobiliza electoratul la alegeri pe 6 decembrie, ei sunt cheia. Astfel, USR va mobiliza în mică măsură electoratul decât PMP și UDMR, care au un număr mai mare de primari”, spune politologul.

De asemenea, acesta a oferit un pronostic în ceea ce privește clasamentul final al alegerilor parlamentare.

„Mă aștept ca PNL să obțină între 28-35%, în funcție de capacitatea de mobilizare. Mă aștept ca PSD să obțină între 22-30%, în principiu mă aștept ca scorul să fie la mijloc, dar poate varia pe această situație, iar în ceea ce privește USRPLUS, partiul va obține cu siguranță un scor mai bun decât la locale, când nu a avut foarte multe organizații, deci între 12-20%. 

Nu se va vedea complet situația din teritoriu, pentru că va exista și un vot de opinie. Acesta va fi mai degrabă în favoarea PNL și USR, decât PSD.

Celelalte partide, PMP și UDMR, mă aștept să obțină peste 5%, dar nu cu mai mult de 2-3 procente. Mă aștept ca PNL să obțină în jur de 35% din locurile din Parlament, iar dacă USRPLUS obține peste 15% din locurile din Parlament se face deja coaliție. Tate voturile care se vor găsi în partide sub 5% se vor distribui partidelor care au intrat deja în Parlament, în funcție de procentul luat, deci cele mai multe se vor duce la PNL, apoi la PSD și la USR, iar PMP și UDMR, având un scor destul de mic, vor avea beneficii destul de reduse. 

PRO România mă aștept să obțină un rezultat semnificativ, undeva între 7 și 12 procente și va fi cu siguranță al patrulea partid. PSD nu se confruntă cu PNL și USR, între aceste două partide ați văzut că există tensiuni din acest punct de vedere, în schimb PRO România ia voturi de la PSD, deci PSD-ul va încerca pe cât posibil să recupereze”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *