Skip to content
Societate

Trebuie să ne pregătim deja de valul 5, susține vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: Să nu mai facem aceleași greșeli din vară

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Într-un interviu pentru PS News, medicul, deputatul PSD și vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, spune că autoritățile ar trebui să se pregătească deja de valul 5 al pandemiei și să nu mai facă aceleași greșeli pe care le-a făcut în vară, când practic au ignorat iminența valului 4. Medicul insistă pe nevoia unei comunicări mai eficiente, astfel încât populația să nu perceapă restricțiile antipandemie ca pe niște măsuri opresive, ci necesare.

„În momentul de față, factorul de multiplicare este subunitar, asta înseamnă că nu crește numărul infectărilor. Din păcate, numărul cazurilor în ATI, respectiv decesele, au o perioadă de două-trei săptămâni până la o lună după perioada maximului de infectări. Ceea ce trăim astăzi, legat de numărul de decese și de numărul locurilor ocupate în secțiile de ATI, este de fapt numărul pacienților infectați în urmă cu o săptămână-două. Este un decalaj între aceste vârfuri. Vârful numărului infectărilor cu vârful numărului pacienților din ATI, respectiv numărul decedaților, iar între aceste vârfuri există după cum v-am spus un decalaj de zile sau săptămâni.

Oricum, trendul în momentul de față este de reducere a numărului infectărilor. Este o veste îmbucurătoare, dar România nu trebuie să mai greșească cum a greșit în vară. Acum, trebuie să fim pregătiți practic pentru un potențial val 5. Să luăm măsurile necesare pentru a fi pregătiți în această perioadă”, spune medicul.

De asemenea, Buicu susține că una dintre cele mai importante măsuri pentru a diminua efectele negative ale pandemiei constă într-o comunicare mai eficientă a autorităților, „până când populația va înțelege și va simți că știe de ce se iau aceste măsuri”.

„În momentul de față, suntem pe o pantă descendentă a valului 4. Mixul de măsuri necesare pentru a preveni sau pentru a atenua valul 5 trebuie să cuprindă intensificarea comunicării publice privind vaccinarea și necesitatea creșterii numărului de persoane vaccinate, intensificarea procesului de testare, respectiv de pregătire a sistemului de sănătate pentru că problema cea mai mare a acestei pandemii este presiunea pe care o aduce asupra sistemului de sănătate. Aici mă refer la presiuni asupra spitalelor și de aceea va trebui să fie dezvoltat sistemul prespitalicesc, de testare și de tratament, în regim ambulator, la nivelul medicilor de familie. 

Ceea ce este foarte important: este necesar un parteneriat cu populația, până când populația va înțelege și să simtă că știe de ce se iau aceste măsuri. De asemenea, trebuie explicate populației toate aceste măsuri, astfel încât populația să nu le perceapă ca pe niște măsuri opresive, ci de fapt ca pe niște măsuri prin care preîntâmpinăm o creștere a numărului deceselor și o creștere a numărului pacienților care ajung în ATI”, spune social-democratul.

Întrebat dacă nu este prea târziu pentru a face populația să înțeleagă importanța vaccinului și a respectării măsurilor sanitare, medicul susține că „atunci când vorbim de sănătatea persoanelor sau despre sănătatea publică, niciodată nu este prea târziu.”.

„Întotdeauna trebuie să găsim metodele necesare prin care să putem face ceva. Trebuie să ne luptăm și trebuie să găsim măsurile cele mai bune.

Greșelile trecutului nu trebuie repetate. Trebuie să evităm apariția unor mesaje dublate, unul zice că e alb, altul zice că e negru, iar dacă apar aceste mesaje, acestea trebuie să fie argumentate și să aibă în spate dovezi științifice”, conchide Corneliu Florin Buicu.

 

1 comentariu la “Trebuie să ne pregătim deja de valul 5, susține vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: Să nu mai facem aceleași greșeli din vară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *