Skip to content
Politică

Trebuie sau nu să renunțe Ponta la funcția de premier sau președinte de partid, potrivit proiectului lui Dragnea? Arma cu două tăișuri a social- democratului

Liviu Dragnea, a afirmat, vineri, că funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean acumulează prea multă putere politică şi administrativă, el arătând că propune separarea funcţiei politice de cea administrativă în ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Județene.

”Vreau să explic de ce am ieşit cu această propunere şi de ce o susţin: ceea ce se vede la televizor în ultimele zile şi nu numai în ultimele zile, reprezintă efectul. O abordare serioasă are ca ţintă cauzele. Şi noi discutăm de două lucruri: există percepţia că este acumulată prea multă putere într-o funcţie, respectiv funcţia de preşedinte de CJ – şi politică şi administrativă. Şi în opinia mea, pe care o susţin şi care are din ce în ce mai mulţi susţinători, trebuie separate aceste două funcţii”, a spus, vineri, Dragnea.

Președintele executiv al PSD, care este și vicepremier în Guvern, Liviu Dragnea, a afirmat că  propune transferarea atribuţiilor executive şi a celor generate de calitatea de ordonator de credite de la preşedinţii de CJ la administratorii publici.

”Practic, propun ca preşedinţii de CJ să aibă ca principală atribuţie aceea de a coordona şedinţele de CJ, de a le conduce şi de a aproba în Consilii politicile de dezvoltare ale judeţului, iar ele să fie puse în practică, în execuţie, de către administratorul public, care să ocupe această funcţie prin concurs. Nici nu e nevoie să modificăm legislaţia, pentru că există în legislaţie calitatea de administrator public”, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă deţinerea simultană a funcţiei de premier şi de preşedinte de partid, cum este cazul actual al lui Victor Ponta, nu înseamnă tot acumularea de prea multă putere, Liviu Dragnea a răspuns negativ.

”Nu, în opinia mea, prim-ministrul care e şef de partid dă mai multă greutate Guvernului şi mai multă stabilitate Guvernului”, a transmis Dragnea.

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la românia tv, că propunerea lui Liviu Dragnea, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD este oportună doar în măsura în care separarea funcţiilor administrative de cele politice se face până la vârful partidului, astfel încât premierul şi vicepremierul să nu mai deţină funcţii de prim rang în ierarhia PSD.

„Haideţi să considerăm că şi Bucureştii fac parte din ţara asta şi să nu transmitem mesaje precum că bătrânii sunt problema PSD că nu baronii sunt ăia. Şi ei răspund organelor abilitate pentru faptele lor aşa cum trebuie să răspundă fiecare cetăţean”, a declarat Marian Oprişan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *