Trecerea Portului Constanța în administrarea Primăriei, neconstituțională

Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate în cazul deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1.300.000 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Decizia a fost luată în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a domnului senator Christian Gigi Chiru – Preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului Democrat Liberal Constanţa.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie.

În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.

În calitatea sa de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, Curtea Constituţională urmează a se pronunţa asupra actului normativ menţionat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: