Mircea Geoană pozează în apărătorul democrației, dar familia sa a fost fidelă regimului Ceaușescu și parte din elita comunistă. De asemenea, familia acestuia are și mari probleme cu justiția, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate pentru cel care se auto-propune pentru alegerile prezidențiale.
Mircea Geoană este fiul unui general comunist. Ioan Geoană s-a născut în 1928, într-o familie de muncitori la căile ferate. Tatăl candidatului la prezidențiale a absolvit Institutul de Construcții din București. Între 1953 și 1954, Ioan Geoană a fost trimis la studii la Moscova, în perioada în care URSS încerca să-și construiască viitorul fără Stalin. Din 1965, Ioan Geoană a intrat în Armată, unde a rămas activ până în 1992.
În 1989, când a avut loc Revoluția, tatăl lui Mircea Geoană era general și deținea funcția de șef al Comandamentului Apărării Civile, cunoscând toate punctele importante din capitală. Potrivit istoricului Corvin Lupu, Ioan Geoană a fost cel care l-a ținut pe Ceaușescu departe de Centrul de Comandă al Comandamentului Suprem, care controla toate forțele militare din țară.
Imediat după Revoluție, Mircea Geoană, un inginer la Energomontaj, își începe cariera în diplomație chiar în regimul Ion Iliescu. În 1991, Mircea Geoană era deja director la Ministerul Afacerilor Externe, iar în 1993 (la 35 de ani) termina Facultatea de Drept, de la Universitatea București. Tot în 1991, în plină tranziție și când românii au traversat cea mai dificilă situație economică, Mircea Geoană și-a permis să studieze la Paris.
Astfel, momentul Revoluției și legăturile comunistului Ioan Geoană au fost esențiale pentru a construi cariera politică a fiului său, care a intrat imediat sub aripa protectoare a lui Ion Iliescu.
Socrii lui Mircea Geoană, ambasada și PNȚCD
Inclusiv socrii lui Mircea Geoană au fost fideli regimului Ceaușescu și au făcut parte din elita comunistă. Ion Costea, socrul lui Mircea Geoană, a condus fabrica de mobilă Heliade circa 20 de ani. Această fabrică avea rolul esențial de a mobila și decora sediile PCR sau palatele lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, Ion Costea era în directă legătură cu cele mai importante nume din PCR. După 1989, Costea pierde controlul fabricii Heliade (care devine Mobest S.A.), dar de mai multe ori încearcă să o privatizeze cu o firmă suedeză.
După căderea regimului comunist, Ioan Geoană a pierdut influența în stat, însă Mircea Geoană s-a bucurat de ajutorul soacrei sale, Margareta Costea, care s-a implicat în afaceri. Margareta Costea a fost profesoară universitară în timpul regimului Ceaușescu și a avut „norocul” să fie trimisă la studii în SUA. Este arhicunoscut faptul că doar persoanele fidele regimului comunist puteau pleca din țară pentru studii.
Mircea Geoană devine ambasador român la Washington, în 1996, la propunerea lui Adrian Năstase și rămâne în funcție și după 1997, când CDR a câștigat alegerile prezidențiale și guvernarea. Cum a fost posibil ca Mircea Geoană, protejatul regimului Iliescu, să rămână ambasador și pe vremea fostului PNȚCD? Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, era demnitar PNȚCD în anii 90. În perioada guvernării CDR, Ionuț Costea era secretar de stat la Ministerul Finanțelor și dirija privatizările care se făceau în România.
Chiar dacă în 1996 Geoană ajunge ambasador la propunerea lui Năstase și în timpul regimului Iliescu, în 1997 Mircea Geoană s-a înscris în PNȚCD și i-a trimis o felicitare lui Emil Constantinescu, noul președinte al României. Geoană s-a delimitat imediat de Iliescu, numindu-l, în acea felicitare, „cancerul democrației românești”. În 2000, când PSD a revenit la putere cu Ion Iliescu și Adrian Năstase, Geoană s-a înscris în partid și a rupt relațiile cu PNȚCD-ul prăbușit. Geoană a primit funcția de vicepreședinte PSD, iar câțiva ani mai târziu i-a furat partidul lui Adrian Năstase, trădându-și chiar prietenul. Toate acestea spun multe despre caracterul politicianului Mircea Geoană.
Cumnatul lui Geoană, condamnat penal
Mircea Geoană vrea să devină președintele României, dar cariera sa politică a fost construită pe moștenirea comunistă și afaceri cel puțin suspecte.
Ionuț Costea, pe vremea când trăgea sforile la Ministerul Finanțelor, a avut un rol chiar în falimentarea fabricii Heliade-Mobest. Ministerul Finanțelor și-a bătut joc de una dintre fabricile care puteau să aibă profit. Ionuț Costea era la Ministerul Finanțelor, iar firma suedeză Torkelson S.A. voia să cumpere fabrica Heliade-Mobest. Firma suedeză era controlată chiar de Ion Costea, tatăl secretarului de stat și socrul ambasadorului Geoană.
După mai multe tentative eșuate de privatizare, fabrica a dispărut și terenul său de 5,5 hectare a ajuns în proprietatea firmei OVO Design SRL, pentru 400.000 de dolari în acea perioadă. Doar terenul acelei fabrici valora peste 13 milioane de dolari, la începutul anilor 2000. Deci noul proprietar dăduse marea lovitură doar cu terenurile respective. Ion Costea, socrul lui Geoană, deținea și el 5% din Mobest S.A. (fabrica de mobilă Heliade).
Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. După condamnare, acesta a fugit în Turcia pentru a încerca să scape de închisoare. În 2024, Ministerul Justiției a anunțat că Turcia îl va extrăda. Chiar dacă Ionuț nu a avut o spectaculoasă carieră politică, acesta a deținut importante funcții: secretar de stat, administrator Romgaz, reprezentant Fondul Proprietatea, președinte Eximbank, președinte Raiffeisen Banca pentru Locuințe, director adjunct BERD Londra.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News