Șeful PPE, Manfred Weber, care caută realegerea în fruntea familiei politice de centru-dreapta, a găzduit de curând o adunare a liderilor europeni de centru-dreapta, care a inclus-o pe Ursula von der Leyen și lideri din nouă țări UE. La finalul reuniunii au fost emise două declarații, care indică faptul că PPE vrea să schimbe prioritățile Ursulei von der Leyen în materie de Green Deal. Documentul de la sfârșitul reuniunii arată că precedenta Comisie ”nu a fost suficient de îndrăzneață” în acțiuni de debirocratizare. Partidul „stă în spatele planului Merz de debirocratizare în Europa”, a spus și Manfred Weber la Berlin.
Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a vorbit pentru PS News despre acest subiect. Acesta spune că declarațiile președintelui Manfred Weber subliniază o provocare bine cunoscută de Partidul Popular European: debirocratizarea. Mureșan mai spune că legislația trebuie să fie accesibilă, ușor de înțeles și implementabilă.
„Declarațiile președintelui Manfred Weber subliniază o provocare bine cunoscută de Partidul Popular European: în timpul primei Comisii von der Leyen, împărțirea portofoliilor între PPE, Socialiști și RENEW a creat uneori dificultăți în promovarea unor măsuri clare de debirocratizare. Fostul vicepreședinte Frans Timmermans și colegii socialiști au venit frecvent cu propuneri care, din păcate, au adus noi poveri birocratice, în special pentru IMM-uri.
Astăzi, lucrurile stau diferit. PPE este mai puternic în actuala Comisie, cu 14 comisari din rândurile noastre. Ne-am asumat ferm reducerea birocrației ca prioritate de top. Reducerea reglementărilor inutile și simplificarea legislației sunt esențiale pentru a sprijini cetățenii și mediul de afaceri european. Acest angajament este evidențiat atât în manifestul PPE adoptat la Congresul de la București, cât și în declarația adoptată recent de liderii PPE la reuniunea la nivel înalt a PPE de la Berlin de săptămâna trecută.
În manifestul PPE am spus foarte clar: legislația trebuie să fie accesibilă, ușor de înțeles și implementabilă. Prin introducerea principiului „one in, two out” – adică pentru fiecare nouă reglementare, eliminăm două existente – și prin reducerea poverii administrative cu o treime, dorim să răspundem nevoilor reale ale cetățenilor și companiilor.
Un alt pas important este introducerea expresă a obiectivului de reducerii birocrației în portofoliul comisarilor europeni. În acest sens, Valdis Dombrovskis, comisar pentru Economie și Productivitate, din partea PPE, are un rol central, fiind responsabil de implementarea și simplificarea legislației. El va lucra în mod special la eliminarea suprapunerilor și contradicțiilor din legile UE, consultându-se direct cu părțile interesate pentru a identifica obstacolele și pentru a asigura o aplicare mai eficientă a regulilor.
PPE a fost și rămâne ferm angajat în sprijinirea unei economii europene mai competitive prin reducerea poverilor birocratice. Aceasta nu este doar o promisiune, ci o acțiune concretă pe care o implementăm pas cu pas pentru a aduce rezultate reale pentru cetățenii și întreprinderile din Uniunea Europeană”, a spus Siegfried Mureșan.
Amintim de asemenea că declarația PPE solicită, de asemenea, ca regulamentul de taxonomie și mecanismul de ajustare la frontiere a emisiilor de carbon să fie suspendate timp de cel puțin doi ani. Mai mult, PPE respinge obiectivele de energie regenerabilă, obligațiile de renovare pentru proprietarii de case și amenzile pentru companiile care nu reușesc să atingă obiectivele de emisii pentru 2025. Politico scrie că aceste ultime poziționări au fost impuse de Uniunea Creștin Democrată condusă de Friedrich Merz. Lucrurile se vor schimba probabil în Europa după alegerile din Germania din 23 februarie, când este foarte probabil ca Merz să preia conducerea guvernului german și să devină noul cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz.
Trei beneficii ale debirocratizării în UE
Într-o Europă care se confruntă cu multiple provocări – de la crize energetice și schimbări climatice, până la competiția economică globală – tema debirocratizării devine din ce în ce mai prezentă pe agenda politică și oferă potențiale beneficii.
Unul dintre cele mai directe beneficii ale debirocratizării este stimularea competitivității economice. Într-o economie globală dominată de piețe dinamice precum SUA și China, UE riscă să rămână în urmă dacă nu simplifică procedurile administrative care încetinesc inovația și dezvoltarea. Reducerea reglementărilor excesive poate oferi companiilor europene un mediu mai flexibil, favorabil investițiilor și dezvoltării de produse și servicii noi.
Un exemplu elocvent este domeniul tehnologiei. Start-up-urile europene se confruntă frecvent cu obstacole legislative complexe care îngreunează accesul la piețe sau atragerea de finanțare. Simplificarea reglementărilor poate crea un ecosistem mai prietenos pentru antreprenoriat, favorizând transformarea ideilor inovatoare în succese comerciale.
Pentru IMM-uri, care constituie coloana vertebrală a economiei europene, birocrația reprezintă adesea o povară semnificativă. Timpul și resursele alocate conformării cu reglementările UE – fie că vorbim despre raportări financiare, norme de mediu sau alte obligații legale – sunt resurse care ar putea fi investite mai eficient în creștere și dezvoltare. Simplificarea procedurilor și reducerea cerințelor administrative ar putea economisi miliarde de euro anual, bani care pot fi reinvestiți în afaceri sau în salarii mai competitive pentru angajați.
Debirocratizarea poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra percepției cetățenilor cu privire la instituțiile europene. Sentimentul de alienare față de Bruxelles este adesea alimentat de complexitatea proceselor și lipsa de transparență. Prin reducerea birocrației, UE poate deveni mai accesibilă și mai relevantă pentru viața de zi cu zi a cetățenilor.
Un exemplu concret este reprezentat de accesarea fondurilor europene. În prezent, mulți beneficiari – inclusiv autorități locale, organizații non-guvernamentale sau fermieri – consideră că procedurile sunt prea complicate și descurajante. Simplificarea acestor procese ar putea spori gradul de utilizare a fondurilor disponibile și ar contribui la o mai bună implementare a politicilor UE.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News