Skip to content
Opinii & Analize

Trei concluzii principale ale alegerilor locale de duminică

Alegerile de duminică au produs câteva schimbări importante de garnitură în unele orașe ale României. Vor exista numeroase consecințe ale modificării hărții politice din satele, comunele, orașele și județele țării însă trei vor fi cele mai importante pe termen lung.

Alianța USR-PLUS – PNL a confirmat așteptările

Decizia liderilor USR-PLUS și PNL de a susține candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei s-a dovedit a fi una inspirată. Decizia poate fi comparabilă cu momentul “Convenției Democrate”, primul moment din istoria post-decembristă a României în care am putut vedea eficiența coalizării forțelor politice împotriva unui partid cu aspirații hegemonice. Momentul de la București a fost replicat și la Bistrița, acolo Ioan Turc, susținut de o alianță USR-PLUS – PNL l-a învins pe edilul Ovidiu Creţu, în ciuda faptului că și acesta era sprijinit de o alianță (PSD-ALDE-Pro România-UDMR).

Pe termen lung varianta unificării forțelor politice rămâne principala variantă prin care PSD poate fi învins. Fragmentarea spectrului politic favorizează de fapt primarii aflați deja în funcție. Problema majoră a alianței va fi însă testul parlamentarelor, de vreme ce nu este clar dacă PNL va merge pe formula unei coaliții cu USR-PLUS. Lucrul acesta prezintă o dilema cu mai multe fețe pentru liberali. Pe de o parte, o alianță ar putea garanta virtual formarea unei majorități parlamentare USR-PLUS – PNL, pe de altă parte însă liberalii vor trebui să împartă puterea cu cei de la USR-PLUS în viitorul Guvern și deci să facă concesii privind unele portofolii guvernamentale. PNL ar putea propulsa astfel USR-PLUS în vârful ierarhiei politice, lăsând PSD-ul în Opoziție,  dar cu prețul de a împărți puterea aproape în mod egal. Or liberalii ar mai avea o variantă pe masă: să meargă singuri în alegeri și să obțină un scor suficient de bun astfel încât să formeze o majoritate parlamentară cu alte forțe politice mai mici precum PMP și UDMR. Astfel, liberalii ar împărți mai puțină putere. Principalul obstacol în acest caz constă în incertitudine. Liberalii trebuie să spere că vor obține și ei, dar și aceste formațiuni politice mai mici un scor suficient de bun astfel încât să formeze majoritatea parlamentară.

Cert este că viitorul Parlament va avea trei forțe politice importante: PNL, PSD și USR-PLUS.

Cariera politică a Gabrielei Firea este aproape încheiată

Dacă o victorie în alegerile de duminică ar fi propulsat cariera politică a Gabrielei Firea pe noi culmi, transformând-o în principalul contra-candidat al lui Marcel Ciolacu la șefia partidului și în posibil candidat al PSD la alegerile prezidențiale din 2024, înfrângerea de duminică îi ruinează practic cariera politică. A fost un joc de totul sau nimic pentru Firea, joc pe care fostul edil l-a pierdut. Gabriela Firea va fi trasă pe linie moartă în PSD și va intra într-un con de umbră, cam la fel cum fostul premier Viorica Dăncilă, a fost trasă pe linie moartă după înfrângerea de la prezidențiale. Marcel Ciolacu a scăpat în acest moment de un posibil rival la putere și își poate consolida liniștit până la parlamentare poziția la vârful partidului.

Traian Băsescu salvează PMP-ul. Ponta începe să se scufunde

Ultima concluzie este legată de partidele mici. Era previzibil faptul că o candidatură lui Traian Băsescu la Primăria Generală a Capitalei nu viza câștigarea fotoliului de edil, ci mai degrabă revigorarea PMP care se scufunda în toate sondajele de opinie sub pragul de 5 procente. Băsescu se hotărâse să intre în luptă cu tot capitalul politic de care dispune pentru a ajuta la salvarea partidului. Lucrul acesta i-a reușit fostului președinte, acesta obținând potrivit ultimei numărători 10,98%. Băsescu mai dă astfel un zvâc partidului, astfel încât PMP să poată trece pragul de la parlamentare. În egală măsură însă partidul lui Ponta, Pro România începe să intre la apă. Aflat pe un trend ascendent  din iarnă și până acum, Ponta nu a confirmat la alegerile locale. Procentele Pro România se vor scufunda în următoarea perioadă iar Ponta va căuta un colac de salvare pentru intrarea în Parlament. Este greu de crezut însă că Marcel Ciolacu va fi atât de naiv încât să îi ofere acest colac lui Victor Ponta și să formeze un nou pol de putere într-o alianță PSD – Pro România. În fine, ALDE practic nu mai există pe scena politică din România, Călin Popescu Tăriceanu ajungând practic în punctul în care întrupează de unul singur partidul. Tăriceanu va căuta să se salveze singur și dacă nu va reuși să intre într-o alianță pentru parlamentare, atunci nu ar fi exclus să îl vedem abandonând corabia și intrând în alt partid. Aceasta ar fi ultima soluție, cea de avarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *