Skip to content
Politică

Trei decenii de la Revoluție. Politologul Cristian Pîrvulescu: Moștenirea regimului comunist s-a menținut tot timpul. Ea este vizibilă și astăzi

Inquam Photos / Octav Ganea

După 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, istorici, analiști, jurnaliști și oameni simpli încă mai caută răspunsuri la cu privire la ce s-a întâmplat cu adevărat în acele clipe. Până să ajungă în România, Revoluția a făcut mai întâi un ocol. Schimbarea a ajuns în Polonia, Ungaria, apoi în Germania, Cehoslovacia și Bulgaria.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, pentru PSnews, despre importanța evenimentelor din 1989. Acesta este de părere că datorită derapajului de la normalitate din timpul dictaturii comuniste, România a pierdut startul, iar acest handicap a fost recuperat foarte târziu. Există în plus, o moștenire a regimului comunist care se păstrează și astăzi, în special la nivel ideologic. Totuși, în acești 30 de ani România a trecut prin transformări indiscutabile.

“Derapajul de la normalitate în anii dictaturii comuniste a făcut ca această țară nu doar să piardă o etapă ci să piardă trenul. Atunci când a venit Revoluția, România deja pierduse trenul. Un deceniu de transformări economice semnificative fusese ratat de țara noastră și nu am putut să recuperăm decât foarte târziu acel handicap, la mijlocul anilor 2000. În plus, moștenirea regimului s-a menținut tot timpul. Ea este vizibilă și astăzi. Este o moștenire în primul rând ideologică, dar este și economică și mentală, fiind ceva ce se depășește greu.

Din cauza ambițiilor lui Nicolae Ceaușescu, România s-a distrus din punct de vedere economic, iar suferințele pe care acest popor a trebuit să le îndure există și astăzi. Decalajele economice și cele de dezvoltare din societatea românească se datorează acelei neînțelegeri grave a modului în care funcționează economia.

După Revoluţie, nu am trecut dintr-odată în altă fază. După ’90, a început o lungă tranziție, din punctul meu de vedere încă neterminată, spre democrație. Vom vorbi despre stabilitate şi democraţie în România atunci când majoritatea concetăţenilor noştri vor avea aspiraţii democratice. Totuși, dacă mă uit în urmă, în acești 30 de ani, România s-a transformat clar și indiscutabil”, a precizat politologul pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *